Annonse


Ikke LAN – PAN

Det er IBMs forskningssenter i San Jose i California som har utviklet det som kalles Personal Area Network (PAN), det personlige lokalnett, som bli demonstrert på Cebit i Hannover denne uken. Det handler om å utnytte at kroppen også leder elektrisitet, om enn i langt mindre grad enn en kobbertråd: Man utstyrer seg med spesielle kretskort og forsterkere og kan dermed utveksle data med en annen person ved å ta ham eller henne i hånden, ganske enkelt.

Håndspålegging
Dermed skulle det være mulig for en lege å hente frem et skadeoffers medisinske historie ved å berøre ham, ganske enkelt, sier IBM og gir dermed begrepet ”helbredelse ved håndspålegging” en helt ny betydning.

Den samme teknologien kan utnyttes i sikkerhetssammenheng: Et tastatur utstyrt med de nødvendige kretsene kan direkte bestemme brukerens identitet når han eller hun begynner å skrive. Dette vil være sikrere og enklere enn dagens løsninger, siden brukerne ikke må huske passord og påloggings-rutiner.

Cyberpunk i virkelighetens verden
IBM sier at det fremdeles er altfor tidlig å si om PAN noengang blir et kommersielt produkt. Men for lesere av nyere science fiction er det vel ingen overraskelse at ideen om det direkte tilkoblede menneske endelig blir virkelighet. William Gibson skrev om det allerede i 1984, da han skapte begrepet Cyberpunk i boka Neuromancer. Spørsmålet er om IBM egentlig er interessert i å oppfylle de mørke visjoner som Gibson dengang lanserte.

Annonse


Annonse