Annonse


Dualband: Motorola først

Nokia, Ericsson og Motorola kommer alle til å lansere dual-band-telefoner på Cebit som åpner i Hannover torsdag 13. mars. Motorola kommer imidlertid til å levere slike telefoner til britiske Orange allerede i mai og hevder derfor at selskapet vil bli det første som faktisk har telefonene klare til volumproduksjon.

Roaming for DCS 1800
De to britiske DCS 1800-operatørene, Orange og One-2-One, har begge samarbeidet med Motorola om å utvikle produktet. Meningen er at abonnenter i DCS 1800-systemene (som i Norge vil hete GSM-1800), skal få like gode roamingmuligheter som vanlige GSM-abonnenter. Hittil har roaming for DCS 1800 vært begrenset til de få systemene (først og fremst i England, Tyskland, Sveits og Frankrike) som også er basert på 1800 MHz.

Ikke automatisk
Hverken Ericsson, Nokia eller Motorola har klart å utvikle telefoner med automatisk frekvensbytte. Dette innebærer at brukeren må skifte fra 1800 MHz til 900 MHz manuelt for å kunne koble seg opp mot det ene eller andre systemet.

På sikt er det imidlertid målet å levere telefoner som selv kan velge den beste frekvensen der brukeren er. Dette er blant annet en forutsetning for at de norske operatørene NetCom og Telenor Mobil skal bygge ut sine GSM 1800-nett i byene, hvor 900-nettet i dag er i ferd med å bli sprengt. GSM 1800 skal bli et avlastingsnett, som automatisk skifter til GSM 900 når abonnenten forlater dekningsområdet for GSM-1800-nettet.

Dual-band-telefoner bruker to forskjellige frekvensområder, men samme teknologi. De må ikke forveksles med dual-mode-telefoner som kobler opp mot to forskjellige mobilsystemer.

Motorola International 8800
Telefonen det er snakk om, vil få betegnelsen International 8800 og er langt på vei en etterfølger etter selskapets gamle toppmodell, 8700. Telefonen får inntil 10,5 timer taletid og 198 timer standbytid når man bruker det største batteriet. Laveste vekt (med standardbatteri) er 155 gram. Brukeren kan svitsje mellom ringetone og vibrering. Med PC-kort (Cellect II) er det mulig å sende data med en hastighet på inntil 36000 bps komprimert.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse