Annonse


Full krise i Apple

Det har lenge vært klart at Apple må si opp folk. Men de siste dagene har man begynt å snakke om helt nye tall: 35 – 40 prosent må bort i følge amerikansk presse.

Dette betyr at 5.000 ansatte får oppsigelsesbrev – de første denne uken. I januar snakket Apple-ledelsen om at 3.000 av de 13.000 ansatte må gå. For mindre enn halvannet år siden hadde selskapet 16.000 ansatte.

Jobs tar alt?
Samtidig går ryktene om at Apple-grunnlegger Steve Jobs ønsker å overta hele bedriften. Han får en stadig viktigere rolle i styret hvor han ble valgt inn etter at selskapet i desember betalte 430 millioner dollar (2,5 milliarder kroner) for å overta hans selskap Next.

Kjøpe ut
Nå påstår analytikere i amerikansk databansje at han vil prøve å kjøpe ut de andre aksje-eierne i selskapet, i samarbeid med Oracle-sjef Larry Ellison. Senest for et par år siden var Jobs og Ellison med i en gruppe som prøve å kjøpe ut Apple.

Annonse


Faneflukt
En annen ting er at den nye posisjonen til Jobs også har ført til interne vanskeligheter i selskapet. Europasjef Marco Landi er en av dem som har sagt opp i det siste, etter omstruktureringer hvor Jobs har spilt en viktig rolle som rådgiver til toppsjef Gil Amelio.

Flere har sagt opp
Flere andre toppsjefer har også sagt opp, og nå venter man bare på at Ellen Hanckock skal levere inn sin oppsigelse. Hanckock, som i sin tid var den høyest rangerte kvinne i IBM, kom til Apple for et år siden som Chief Technology Officer.

De nye omstrukturingene har imidlertid gitt henne jobben som leder for kvalitets-sikring i selskapet – en klar nedgradering.

Uklart
Selskapets pressetalsmenn sier at de faktisk ikke er klar over hvilken titel hun for tiden har – og i Silicon Valleys ryktebørs er det få som tviler på at hun er ute av Apple i løpet av kort tid.

Annonse


Annonse


Annonse