Annonse


Extranet i startgropa

Gjør en spørrerunde i bedriften om definisjonen på Intranet; og du vil sansynligvis få like mange ulike svar som personer du spør. Spør de samme personene om Extranet – og du vil møte taushet.

Extranet – sikkerhet og rekkevidde
Men Extranet kommer, og analytikere spår at dette vil erstatte intranett som bedriftsalternativ. Extranet (extended intranets) lover nemlig å bringe sammen sikkerheten i Intranet med Internettets rekkevidde.

Mens åtte av ti bedrifter mener at intranett er et svært viktig satsingsområde for bedriften, og like mange egentlig ikke vet hva de skal bruke det til, har adm. direktør Morten Lie i konsulent- ogprogramvareselskapet Intranet Systems, en definisjon:

Intranett og Extranet
– Intranett er et lukket system for en gruppe personer som jobber med et felles mål, eksempelvis en salgsorganisasjon.
– Intranett er en glimrende toveis kanal som også er et arkivsystem. Jeg tror at intranett er begynnelsen til det papirløse kontor.

Annonse


– Extranet er systemet mellom to parter som har inngått en avtale og har et kommunikasjonsbehov – gjerne en kjøp-salg avtale.

Forvirrede kunder
– Vi har nå en situasjon med en vanvittig fokusering på dette området, og leverandører posisjonerer seg – mens kundene fortsatt er forvirret. Intranett eller Extranet, det er til syvende og sist et spørsmål om hvilket system kunden har behov for, sier Morten Lie til Dagens Telecom.

Både Microsoft og Netscape ligger i startgropen med sine Extranet-løsninger, og vil trolig presentere sine produkter i løpet av mars.