Annonse


Europa-premiere i Bergen

Digital Video Disk er en teknologi som mange mener vil komme til å revolusjonere den digitale lyd- og bildegjengivelsen.

Helaften
Disken, som ser ut akkurat som en vanlig CD-plate, kan i sin enkleste versjon lagre lagre syv ganger så mye informasjon. Lagringskapasitet på hele 4,7 gigabyte tillater at helaftens spillefilmer på inntil 4 timer eller 130 timer musikk får plass på èn plate.

Bra kvalitet
Kvaliteten overgår det vi er vant til fra dagens medier, og vil ikke forringes over tid, selv med flittig bruk, i følge Edward Lygre, butikksjef i Bergens Musik-Handel som har lykkes i å få Europa-premieren lagt til Bergen.

Åpen slutt
Den store lagringskapasiteten åpner for å ta i bruk nye filmatiske virkemidler. Seerne vil for eksempel kunne kjøpe filmer med åpen slutt, der de selv kan velge mellom Hollywoodsk “happy ending” og europeisk realisme i sluttminuttene

Annonse


Seerne vil også kunne velge mellom forskjellige kameravinkler. Det antydes også at filmer vil kunne leveres med undertekster på inntil 32 språk.

Ny standard
DVD har stor sjanse til å bli den nye standarden for digital lyd- og bildegjengivelse. Bak standarden står Panasonic, Sony, Philips og Toshiba.

Standarden utnytter en forbedret laserteknologi. I kombinasjon med nye algoritmer for feilkorreksjon blir resultatet et produkt som tillater at sporene på palten “pakkes” tettere enn på dagens CD-plater.

Klar om en måned
Produktet som blir vist i Bergen er utviklet og produsert av Panasonic. De første spillerne vil være å få kjøpt i butikkene om en måneds tid, og vil koste omtrent 6.000 kroner, i følge Lygre.

I mangel på DVD-plater, vil tidlige kjøpere kunne spille av sine nåværende CD-er på DVD-spilleren.

Annonse


Annonse


Annonse