Arild Steen

Annonse


Et sikkert valg?

Arild SteenTyske Hagenuk var blant de første telefonprodusentene som forsto at GSM er GSM: En lang rekke funksjoner er standardisert, så hvorfor ikke bruke et standardprodukt som basis for en GSM-telefon og heller bruke tid og penger på å legge inn tilleggsytelser.

Et resultat av dette er selskapets GlobalHandy, en GSM-telefon som også kommer til å være tilgjengelig som den nye GSM-modellen til norske Simonsen. GlobalHandy var nemlig den første modellen som i fjor tok i bruk det nye brikkesettet fra amerikanske Analog Devices. Et brikkesett (chipset) er en serie rimelige silisiumbrikker som utfører standardfunksjoner i PCer eller mobiltelefoner.

2,7 volt
Brikkesettet fra Analog Devices var det første som brukte 2,7-volts teknologi i stedet for 5-volts, med økt batterilevetid og en smekker liten telefon som resultat.

Men den effektive batterilevetiden på omlag 1 døgn med slimline-batteri (600 maH, 3,6 volt NiMH) er ikke mye i 1997, hvor stadig flere leverandører opererer med 30-40 timer. Man kan imidlertid rolig stole på at batteriet holder når man tar med seg telefonen i lommen om morgenen. ( Og i tillegg til slimline-batteri finnes det også standardbatteri (1000 mAh og 67 timer i følge Hagenuk) samt ”extended” batteri (1400 mAh og 98 timer) til telefonen.

Annonse


Liten og lett
Forøvrig er dette en telefon vi gjerne tar med oss ut om morgenen, siden den er liten og lett: 17 mm tykk og en vekt på 168 gram med slimline-batteri . Den går greit ned i brystlommen – uten noen antenne som stikker opp. Og akkurat den tilsynelatende manglende antennen er et av argumentene for denne telefonen:

Antennen er bygd inn i selve kabinettet på en slik måte at strålingen mot hjernen – i følge Hagenuk (og bekreftet i tyske laboratorier – blir betydelig lavere. Man vet fremdeles ikke om det faktisk er farlig å bruke mobiltelefon, men det finnes mange som heller vil være føre var. For mange av disse vil Hagenuk Global Handy være et alternativ.

Grafisk display
Forøvrig har telefonen et godt, grafisk LCD-display. Imidlertid har Hagenuk bare i liten grad utnyttet de mulighetene som ligger i at skjermen er grafisk, ikke alfanumerisk. To store funksjonstaster styrer mye av det som skjer – avhengig av funksjonen på displayet. Disse to funksjonstatene, sammen med nummertaster som også er piltaster, gjør det enkelt å manøvrere seg gjennom menyene.

Nesten god nok?
Hagenuk Global Handy er en telefon som nesten er god nok. Mye av funksjonaliteten ligger i programvaren. Den kan forbedres av selskapet, slik at neste generasjon bør kunne gjør det bedre. Det beste argumentet for telefonen er nok den innebygde antennen med redusert stråling.