Arkiv

Annonse


Svindel med NMT

ArkivTelefonene det er snakk om er uten SIS-koding, et kode-system som i prinsippet gir samme sikkerhet som GSM-systemet.

Det er ikke kjent at noen har klart å knekke SIS-systemet.

God kontroll?
– Svindel med NMT-telefoner uten SIS-kode er en problematikk i alle de nordiske landene. I Norge har vi anmeldt en rekke av disse forholdene og fått svindlerne dømt.

– Vi har jobbet aktivt med problematikken siden 1993, og antall anmeldte saker har gått ned, slik at vi nå mener å ha god kontroll over situasjonen, sier Morten Schjelderup, sikkerhetssjef i Telenor Mobil, til Dagens Telecom.

Annonse


Vurderer restriksjoner
Om sikkerhetssjef Morten Schjelderup sover godt om natta, er dette likevel en situasjon han ikke liker.

– Vi vurderer om vi skal følge Sveriges eksempel, nemlig å stenge for bruk av NMT-telefoner uten SIS-kode, i alle land utenfor Norden., sier han.

Problemet sprer seg
Til nå har Telenor Mobil innført restriksjoner på bruk av NMT uten SIS-kode, ved å stenge for oppringing til 13 land, hovedsakelig i sør-øst asia, midtøsten og i østeuropa.

Svindelen med NMT-telefonene har i løpet av perioden fra 1993 til 1996, forflyttet seg fra Norge, via Sverige, og er nå et stort problem i Danmark.

Danmark tok affære
Tele Danmark Mobil stengte sist uke for bruk av alle NMT 450 telefoner uten SIS-kode til de fleste land i østeuropa og i midtøsten. Tele Danmark Mobil har i løpet av det siste halve året tapt flere millioner danske kroner på økende svindel.

I følge produktsjef Peter Lauersen i Tele Danmark Mobil, vil også danskene vurdere å stenge for all bruk av NMT-telefoner uten SIS-kode, utenfor Norden.

Se også: NMT-450 stenges mot øst

Annonse


Annonse


Annonse