Skjermdump

Annonse


«Dryppfri» pengepung

SkjermdumpDette sier disponent Roar Fundingsrud hos IBM Norge til Dagens Telecom.

I april åpner Sparebanken Hedmark, Fellesdata og IBM den første nettbutikken i Europa som lar kundene bruke Visas SET-standard (Secure Electronic Transactions) og SEC (Secure Electronic Commerce) for sikker, «dryppfri» handel på Internett.

Global konkurranse
Først skal Sparebanken Hedmark, fem butikker og 500 kunder delta i et pilotprosjekt. Deretter åpnes systemet for alle banker, butikker og kunder som vil handle på nettet. Netthandelen begrenses ikke til Norge. Norske kremmere må konkurrere med nettbutikker over hele verden.

56-biters nøkler
Forrige uke ga det amerikanske handelsdepartementet IBM tillatelse til å eksportere krypteringssystemer med 56-biters nøkler. De norske nettbutikkene blir basert på denne teknologien.

Annonse


– Nettbutikkene får heller ikke se kundens kort-nummer, og bankene får ingen informasjon om hva kunde kjøper, sier Roar Fundingsrud hos IBM til Dagens Telecom.

Elektronisk pung
For å kunne handle i nettbutikkene, må du først kontakte banken din for å motta en elektronisk pengepung (Wallet) i form av en programpakke. Når du har installert programmet i PCen og koplet deg opp mot banken, utsteder banken et sertifikat som bevis på at du er den du utgir deg for.

Sertifiserte butikker
Deretter kan du handle i nettbutikker over hele verden, så framt at også butikken har et tilsvarende sertifikat. Akkurat som en butikk med Visa-merke klistret på inngangsdøren, har sertifiserte nettbutikker en Visa SEC-logo på sin hjemmeside. Systemet vil etterhvert også akseptere andre betalings- og kredittkort.

Kryptisk runddans
Så snart du bestiller en vare, åpnes den elektroniske pengepungen på skjermen. Her kan du velge kort, sjekke tidligere utbetalinger og kort-saldo. Deretter begynner de krypterte meldingene runddansen mellom PC-en, butikken, Fellesdata og banken –før butikken sender en kvittering.

Hva koster det?
– Bankene bestemmer selv hva de vil ta betalt for den elektroniske pengepungen og for hvert varekjøp. Vi regner med at «pungen» vil koste omtrent det samme som et ordinært Visa-kort. Konkurransen bestemmer prisnivået, sier Ragnar Sandnes hos Fellesdata.

Ny markedsplass på Hamar
– Vi forventer at mellom 50 og 100 banker som er knyttet opp mot Fellesdata, vil lansere sine tjenester på nettet i løpet av 1997, sier direktør Jan Kirkerud hos Fellesdata til Dagens Telecom.
– Disse bankene ser konturene av en ny og annerledes markedsplass. Nå gjenstår det å vekke opp butikkene. På Hamar er kremmerne allerede i gang, sier Kirkerud.
Og Fellesdata, IBM og VISA drar neppe til Hamar med slakt!

Annonse


Annonse


Annonse