Annonse


Moms på nettet?

Etter lang vurdering mener Skattedirektoratet nå at det ikke er tvil om at Internett-abonnement er momspliktig. Det er Dagens Næringsliv som melder dette fredag.

-Selve abonnementet er en telekommunikasjonstjeneste som går ut på at en operatør kobler brukere sammen, sier direktør Johan von der Fehr i Skattedirektoratet til avisen. Han mener at det derfor ikke er tvil om at det må betales moms av denne tjenesten – og utelukker ikke at det kan bli snakk om etterbetaling.

Når er reklame reklame?
Reklame på nettet er et vanskeligere spørsmål. Hvis en Internett-operatør tar betalt for å lage eller vise en reklametjeneste på Internett, skal det beregnes moms. Dette betyr at bedrifter som tar betalt for å vise reklame for andre og Internett-operatører som formidler reklame, må føre momsregnskap.

Aviser som driver ren nyhetsformidling, som Dagens Telekom, faller utenfor momsloven. Dette gjelder for abonnement, mens annonsørene på lik linje med i papiraviser må betale moms.

Nytt område
– Internett er et helt nytt område. Det gjenstår derfor endel arbeid for oss i denne forbindelse, sier Fehr, som imidletid mener at direktoratets konklusjoner ikke bør komme som noen stor overraskelse på bransjen. Spørsmålet er imidlertid om de små Internett-operatørene har økonomisk ryggrad til å tåle et momskrav med tilbakevirkende kraft. Også Telenor, med en markedsandel på 80 prosent av landets cirka 150 000 privatabonnenter, vil merke momsplikten – og det vil selvfølgelig også abonnentene.

Annonse


Annonse


Annonse