Annonse


Internett på mobilen

Det er den nye adm. direktør for Telenor Mobilnett a.s.Stein Hansen som sier dette til Dagens Telecom. Han regner med det da vil komme tilbud fra Telenor Mobil på dataoverføringshastigheter fra 30-40 kbit i sekundet og opp over basis ISDN-hastighet. Det er fire-åtte ganger så mye som vi får i dag.

– Den økte frekvenshastigheten i GSM 1800-systemet er en av årsakene til at vi kan begynne å spleise timeslot på 9,6 kbit/s hver. Det er av kapasitetshensyn nærmest umulig i GSM 900-nettet. I tillegg regner jeg da med at standardiseringsarbeidet for GPRS (pakkesvitsjet data over mobilnett) da er ferdig. Dette vil åpne for meget høye hastigheter over mobilnettet, sier Stein Hansen.

Standardisering
Og Hansen burde vite hva han snakker om. Han har sittet sentralt i de europeiske standardiseringskomiteene (ETSI) for GSM helt siden 1986 og er utvilsomt en av landets fremste GSM-eksperter. Han arbeidet i en årrekke i det som nå er Telenor FOU. Fra 1993 til nå har han vært teknisk sjef i Netcom inntil han overtok ledelsen av Telenor Mobilnett a.s. ganske nylig.

Han presiserer at denne utviklingen selvsagt forutsetter at Telenor Mobil søker GSM 1800-lisens og får det. Og dét regner alle med er helt sikkert.

Knapt mulig i dag
I dag er datahastigheten over mobilen 9,6 kbit/s, noe som er alt for spedt for grafikkintensiv bruk av Internett. Teknologisk kan man alt i dag spleise mange timeslots og komme opp i 76,8 kbit/s, men det ville beslaglegge mer kapasitet enn man har på 900-båndet.

Annonse


Annonse


Annonse