Arne Joramo

Annonse


Støyfri PC uten økt pris

Arne JoramoAST sikter med disse maskinene i første omgang på midrange-markedet – det vil si relativt raske bordmodeller. Selskapet har utviklet en spesielt støysvak strømforsyning og harddisken er kapslet inn i et varmeledende materiale.

Høyere produksjonskostnad
For AST er kostnaden med å produsere en slik maskin 50 kroner mer enn en vanlig støyende PC. Denne prisøkningen har de absorbert selv, slik at de støysvake maskinene ikke koster mer enn maskiner med vanlig støynivå.
Arbeidstilsynets krav til støynivå er 45 db. AST Silent-PC er helt nede i 26 db når harddisken ikke er i bruk og 36 db når den snurrer.

Alle blir støysvake
I første omgang er det de to mest populære modellene som kommer på markedet. I løpet av året vil AST komme med alle sine modeller i støysvak versjon.
På AST-fabrikken her i Irland er maskinene alt i produksjon spesielt for det nordiske markedet. I første omgang det eneste markedet i verden hvor Silent PC blir presentert.

Støy et problem
– Er du i et normalt arbeidsmiljø må du faktisk ned i PCer med støynivå på under 35 db dersom du skal tilfredstille Arbeidstilsynets krav på 45 db. Det er nemlig slik at to støykilder med samme nivå øker det generelle støynivået mer enn hva den ene maskinen gjør, opplyste Truls Gjesland fra Sintef på en orientering om støy og arbeidsmiljø som AST trommet sammen til i Limerick.

Annonse


Miljøvennlighet
– Miljøet er i ferd med å bli en gedigent konkurransefaktor i bransjen. I KDL legger vi stor vekt på å framelske miljøvennlighet. Med det er ikke alle som gir uttrykk for å seile under miljøvennlig flagg som virkelig gjør det, sier generalsekretær Per Morten Hoff i KDL til Dagens Telecom.
KDL har laget et system med miljødeklarasjoner både for PCer, printere og kopimaskiner.

Tøff snuoperasjon
AST er midt i en tøff snuoperasjon. adm. direktør Lars Frydenlund sier til Dagens Telecom at snuoperasjonen internasjonalt er kommet meget langt og at AST i Norge i år regner med å selge flere PCer enn i fjor.

Samsung vil kjøpe
Eierselskapet Samsung, som har 46 prosent av aksjene i AST, har nå kommet med et bud om å kjøpe de resterende 56 prosent. Dette er nå til vurdering. Det koreanske selskapet er kjent for sine harddisker og monitorer.
Selskapet har flere ganger forsøkt å starte egen PC-produksjon, uten å lykkes. Nå ønsker de tydeligvis igjen å bli PC-produsent, men har valgt oppkjøp i stedet for å bygge opp virksomheten selv.

Annonse


Annonse


Annonse