Annonse


Og så kommer 43,2 Kbit/s

Det er ikke lenge siden man mente at 28.8 var den maksimale hastighet man kan få ut av en vanlig modemforbindelse – og at neste steg deretter måtte bli ISDN. Men så kom først V.34 Plus, som klarte å strekke V.34 fra 28.8 til 33.6 Kbit/s – og dessuten kom de to nye standardene for 56 Kbit/s.

Kan ikke sammenlignes
Riktignok kan ikke disse sammenlignes direkte med andre standarder, siden det er nødvendig med en digital sentral i den ene enden av forbindelsen og siden topphastigheten på 56 Kbit/s kun oppnås fra sentral til abonnent.
Den andre veien (hvor datamengdene vanligvis er lavere) er hastigheten begrenset til 33,6 Kbit/s.

Neste standard: V-Mach?
Så fremdeles var det vel akseptert at 33.6 Kbit/s var grensen for full duplex forbindelse – inntil det amerikanske, nystartede selskapet Aether Works plutselig lanserte V-Mach: Full duplex modemforbindelse med hastighet på 43,2 Kbit/s i begge retninger.

Riktig løsning
Hastigheten er ”riktig” innenfor de standarder man gjerne jobber med i modemverdenen, hvor alle nye standareer siden V.22 bis på 80-tallet har skjedd i skritt som er multiplikatorer av 2400 bps: 43.2 = V.34 (28.8 Kbit/s) + V32 Bis (14.4 Kbit/s).

Annonse


Øvre grense nådd?
Men det har tidligere vært akseptert at støynivå forstyrrelser og overføringskvalitet gjorde 33.6 Kbit/s til den øvre grense for det vanlige, analoge telefonlinjer kan tåle – og det er et faktum at dårlig linjekvalitet gjør at at de fleste dataoverføringer med et 33.6-modem i praksis skjer med 28,8 Kbit/s eller lavere.

50 prosent over
Hvordan kan man nå plutselig si at det er praktisk mulig å innføre en ny standard med hastighet som ligger 50 prosent over V.34?
Jo, først og fremst (i følge Aether Works) fordi de har utviklet nye algoritmer for støyreduksjon og bedre moduleringsteknologi. Dermed blir selve basiteknologien klart bedre enn med V.34.

Blir mer stabil
– En av fordelene med 43,2 Kbit/s er at overføringen faktisk blir mer stabil enn tilfellet er for V.34, selv om linjen ikke er førsteklasses, hevder toppsjef Jonathan Sachs i Aether Works.

Annonse


Annonse


Annonse