Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Milliarder venter i EU

OSLO: Norske telekombedrifter kan få gigantkontrakter i EU. Frem til år 2010 skal det satses hele 3.200 milliarder kroner på utbygging av infrastrukturen, melder nyhetsbyrået NewsWire.

Bedrifter som vil kapre kontrakter må imidlertid være på banen før anbudene legges ut i EU-tidene, opplyser Eksportrådet. EU-satsingen gjelder blant annet utbygging av veier, jernbaner, havner, kraftlinjer og telekommunikasjon.

Ofte for sent ute
– Når anbudene legges ut i EU-tidende, er det ofte for sent å gjøre noe. Løsningene må presenteres så tidlig at de kan bli tatt hensyn til i prosjektbeskrivelsene, sier Hans Jørgen Groll i Norges Eksportråd.

Kabelprosjekter
Groll mener at mange av prosjektene kan gi betydelige muligheter for både større og mindre norske bedrifter. Trans European Networks (TEN) ventes å gå til investeringer på flere tusen milliarder kroner de neste femten årene.

Alcatel vil være med
Norske bedrifter er allerede knyttet til kraftprosjekter gjennom det såkalte Nordel-samarbeidet. Disse omfatter nye sjøkabler fra Norge til Tyskland og Nederland. Alcatel i Norge har bred erfaring med større undersjøiske kraftkabler over lengre avstander, og er en av de norske bedriftene som akter å henge med i den omfattende utbyggingen i Europa.

Vil kjempe
– Senest i fjor avsluttet vi en slik nedlegging på Filippinene, og vi er nå midt inne i et omfattende prosjekt i Aqaba-bukten. Så vi vil kjempe om de store prosjektene, spesielt i Europa, sier informasjonsdirektør Helge Qvigstad i Alcatel Norge.

Store telekomprosjekter
I tillegg til fysisk infrastruktur, inneholder TEN-programmet også store telekommunikasjonsprosjekter. Dette omfatter blant annet nettverk for skipsfart- og flytrafikkontroll, samt for navigasjons- og satellittnavigasjon.