Annonse


Svakere IT-vekst

Til tross for forventninger om et sølete blodbad blant Internett-selskapene, er det ingen tvil hos IDC-analytiker Frank Gens i IDC om at Internett-relaterte produkter og tjenester i år som i fjor vil være den drivende kraften i datamarkedet.

– Det er godt nytt for selskaper som Microsoft, Cisco og IBM, men neppe for kommersielle onlinetjenester og leverandører av Internett-tjenester, sier Gens i en rapport som IDC publiserte mandag denne uken.

WebTV i vekst
– I forbrukermarkedet kan vi vente oss en vedvarende nedgang i prisingen på Internett-aksess. Forbrukerne vil kunne kjøpe seg en måneds Internett-tilgang for en billigere penge enn det man i dag betaler for en musikk-CD, skriver Gens i rapporten.

Den amerikanske abonnementstjenesten WebTV, som så dagens lys i 1996, har allerede fått mellom 250.000 og 300.000 abonnenter, og det er i seg selv godt nok for IDC til å slå fast at maskinvareleverandører som satser på Internett-TV-markedet er bankers suksess, i følge rapporten.

Annonse


Lavere vekst
IDCs gløtt inn i glasskulen viser at det globale PC-salget vil vokse med 15,5 prosent i 1997 til totalt 1186 milliarder kroner. Det er en nedgang i veksten sammenliknet med de to siste årene, da veksten har vært på henholdsvis 20 prosent i 1996 og 32 prosent i 1995. Synkende vekst vil legge press på program- og maskinvareselskapene om å finne nye innovative måter å utvide markedet på, spår IDC.

Vinnerne?
Intel er eksempel på et selskap som nå går tilbake på tidligere postulater for å henge med på den nye trendbølgen. Hardware-giganten omfavner nå Suns og Oracles NC-tankegang og vil være med på racet om fremtidens tynne klienter, i følge IDC-rapporten, som også spår at dataselskaper som IBM og Compaq vil åpne virtuelle såkalte “factory outlets” for å få så billige distribusjonskanaler som mulig.

Andre produkter og teknologier IDC venter vil bli svært viktige i året som kommer er bl.a. analyse- og styringsverktøy for web-sites, Marimba, PointCast og andre “innholds-pushende” teknologier, applikasjonsservere for Internett – typisk selskaper som Oracle, samt Java-baserte utviklingsverktøy.

Annonse


Annonse


Annonse