Annonse


Ett år igjen med monopol

Salgsdirektøren i Global One uttaler seg til nyhetsbyrået NewsWire. Saken er nemlig den at flere nye aktører står klare til å kaste seg inn i kampen om kundene når det fra 1. januar neste år blir fritt fram for konkurranse innen offentlig taletelefoni.

Halvparten er liberalisert
I dag er om lag halvparten av det norske telemarkedet liberalisert. Dette har gått gradvis, og omfatter nå blant annet mobiltelefonsamtaler, utenlandssamtaler og datakommunikasjon. Den forestående revolusjonen vil medføre billigere teletjenester og en rekke nye tilbud på telefronten.

Mye penger
– I prinsippet innebærer dette at hvem som helst kan tilby alle typer teletjenester til bedrifter og personkunder. Selskapene som skal kunne hevde seg må imidlertid ha sterke allianser og uhorvelig mye penger, sier redaktør Arne Joramo i Telecom Revy til nyhetsbyrået NewsWire.

Utfordrer
Sammen med Telia og Tele 3 vil Global One etter alt å dømme bliTelenors største utfordrere. Samtidig er det klart at enkelte avselskapene blir nødt til å samarbeide for å overleve i markedet.
– En viktig del av vår strategi er fortsatt å ha et godtforretningsmessig forhold til andre operatorer og tjenesteleverandører, sier Håkonsen.

Annonse


Rimeligere telefonsamtaler
I følge Arne Joramo er det bedriftene som i første rekke vil merke konkurransen på telemarkedet i form av lavere priser.
Vanlige forbrukere vil kunne dra nytte av atskillig rimeligereutenlandssamtaler, i tillegg til at det blir billigere å brukemobiltelefon og Internet.
– En prisreduksjon på vanlige innenlandssamtaler vil vi først få noen år senere, tror redaktøren, som også leder Dagens Telecom.

Stalheim er positiv
Forbrukerrådet ser også positivt på at det nå blir full kamp omtelekundene.
– Vi forventer lavere priser og et bredere tilbud til kundene, sier direktør Per Anders Stalheim. Han frykter imidlertid monopolisering.

Fare for sammenslåing
– Faren er til stede for at de største selskapene slår seg sammen og at de i realiteten hindrer andre i å etablere seg, sier direktøren.
Han er også redd for at prisene på teletjenester vil bli lavest i landets mest sentrale områder, mens innbyggerne i grisgrendte strøk blir nødt til å grave dypere i lommeboka.
– Dette kan bli konsekvensen dersom det ikke blir tatt hensyn til problemet i konsesjonsvilkårene, sier Stalheim.

Forsprang
Telenors solide posisjon i dagens marked gjør at Konkurransetilsynet vil folge nøye med når markedet blir full-liberalisert.
– Telenor har et solid forsprang på konkurrentene, blant annet når det gjelder utbygd infrastruktur. En av våre oppgaver blir å passe på at denne dominerende stillingen ikke blir misbrukt, opplyser kontorsjef Eigil Johnsen i Konkurransetilsynet til nyhetsbyrået.

Annonse