Annonse


Gates spådom for 1997

Gates skriver en spalte for New York Times Syndicate to ganger i måneden, og spalten gjengis i hele 120 aviser. Her er Gates spådommer for det nye året:

1. Pressen vil kritisere Internett. Grunnen er at mange store løfter som er gitt om hva World Wide Web ikke kan betyr ikke kan gjennomføres med det første.

Kritiske mot Internett
2. Folk vil være meget kritiske mot Internett på grunn av manglende datasikkerhet. Dette vil føre til en sunn debatt fordi dette vil føre til nye regler for sikkerhet og skape en debatt.

3. Inntektene for reklame på Internett vil øke, men ikke så mye som noen venter. Selskap som lager hjemmesider som skal finansieres med reklame vil bli skuffet når en fjerdedel av annonsekronene dukker opp.

Annonse


Økende betydning
4. Til tross for disse tilbakeslagene vil Internett få en stadig økende betydning. På slutten av året vil stadig flere få øynene opp for de historiske dimensjonene over dette verdensomspennende interaktive nettverket.

5. Flere forsøk vil bli gjort på å skattlegge nettet. Disse forsøkene vil ikke lykkes, så lenge som de dreier seg kun om Internett, og ikke om andre former for kommunikasjon.

Dramatisk takstendring
6. Takstene for telekommunikasjon i USA vil forandre seg drastisk. Nye regler vil endre dagens praksis med at telefonselskapene tar for lite betalt for lokalsamtaler, og tar overbetalt for fjernvalg.
Et resultat av dette vil være at storbrukere av telefonen vil oppleve at regningene vokser. Dette gjelder mange som har modem på telefonen. Men fjernvalg vil bli billigere når avgiftene til de lokale selskapene forsvinner.

E-post blir vanlig
7. De fleste bedrifter vil bruke elektroniske postsystemer ved slutten av året. Ansatte vil sende og motta post flere ganger daglig. Organisasjonskulturen vil forandres på grunn av fordelene med elektronisk post.

8. Videokonferanser blir viktige, men ikke like viktige som det å kunne dele på ett dokument – og diskutere det – over ett nettverk – lokalt eller via Internett.
«Nettmøter» vil eksplodere i popularitet når folk innser hvor lett og rimelig det er redigere ett dokument som befinner seg på flere skjermer samtidig.

PCen overtar «alt»
9. Ved årets slutt vil det være utbredt enighet om at PC-teknologien kan overta selv de mest krevende og viktige datatjenester – og at PCer kan skaleres og måle seg mot enhver annen datamaskin i bruk.

Gates føyer til at spådommen er i egen interesse, siden han er en forkjemper for PCen, men at han ikke tviler på sitt utsagn her.

Grensene utviskes
10. Grensene mellom PCer, nettverksmaskiner og fjernsyn vil bli utvisket etterhvert som nye maskiner mikser muligheter. For eksempel vil en del PCer som er forbundet med nettverk være diskløse, mens en del nettverks PCer vil ha disker kun for midlertidig lagring.

11. Bærbare maskiner vil øke i popularitet. Etter hvert som prisene synker vil mange som ellers ville ha kjøpt seg en stasjonær maskin velge en bærbar. Når disse brukere er på arbeide – eller hjemme – vil de kanskje bruke stasjoner som gjør at de kan bruke større monitorer og stort tastatur.

Flere lomme-PCer
12. Håndholdte PCer vil bli minst 50 prosent mere utbredt. Minst en halv million til vil være i bruk ved årets slutt. Om et par år vil «lommebok-PCer» være mer utbredt enn mobiltelefoner er i dag.

13. Tredimensjonal grafikk vil bli vanlig for brukere av nye PCer. I 1996 har det vært demonstrasjoner av 3D-grafikk og noen maskiner og spill støttet standarden. Men i løpet av 1997 vil tredimensjonal grafikk bli vanlig og dette vil forandre på hverdagsbruken av PCer.

Prisfall i vente?
14. Prisen for en god PC vil falle til under tusen amerikanske dollar. Mer viktig er det at totalkostnadene ved å eie en PC – inkludert opplæring, oppgraderinger og brukerstøtte vil synke kraftig for organisasjoner som administrere sine PCer over et nettverk.

15. Bill Gates siste spådom er at noen av de forutgående 14 spådommene vil vise seg å være for optimistiske.

Nye teleregler
Ett år er kort tid, sier Gates, så noen av disse spådommene vil ikke skje før til neste år. Han er sikker på at nye regler for amerikansk telekommunikasjon som vil sette ned prisen på fjernvalg vil bli vedtatt. Gates mener at det kan ta minst ett år å gjennomføre endringene, dersom retten blir brakt inn.
Gates tipper at hans mest sikre spådommer er: Nummer 4, 10 og 14. Og selvsagt nummer 15.

Annonse


Annonse


Annonse