Annonse


Samspill på nettet

Langsomt sniker jeg meg rundt et hushjørne, lytter etter eventuelle mistenkelige lyder, beslutter at jeg vil bruke mitt dobbeltløpende haglegevær, og kaster meg rundt hjørnet – feil! Min motstander sto allerede klar med sitt makingevær og jeg får det glatte lag.

Etter at jeg på denne meget uverdige måten har tapt denne runden, sludrer min motstander og jeg litt sammen. Jeg sitter hjemme i stua, min motstander i USA, og likevel spiller vi Doom mot hverandre.

Nytt program
Å spille Doom, Descent, Command & Conquer og andre spill med flere brukere, har hittil vært forbeholdt computere koblet opp i lokalnett. Med et nytt program, Kali, er det nå mulig å spille dem over Internett.

Ett av problemene med bl.a å spille Doom over Internett, er den kommunikasjonsprotokoll som Internett benytter. Hvor nettverksspill generelt krever en protokoll med navnet IPX, bruker Internett TPC/IP, skriver danske Ingeniøren.

Annonse


Kali-klient
Det er her Kali kommer inn i spillet. Ved å starte en Kali-klient på de maskinene som skal spille, er det mulig å kontakte Kali-serveren, som så formidler kontakten mellom spillerne.

IPX-komandoer fra spill fanges av Kali-klienten, pakkes inn i en TPC/IP-protokol, og sendes via Kali-serveren til spillerne.Kali-klienten i den andre enden, pakker så TPC/IP-protokollen ut og videresender IPX-komandoene til spillet. På denne måten henger maskinene sammen i et virtuelt nettverk, hvor de enkelte maskiner kan være plassert over hele verden.

Annonse


Annonse


Annonse