Annonse


Jobs tilbake i Apple

Det er 20 år siden Steve Jobs og Steven Wozniak sammen startet Apple. Det er 11 år siden John Sculley sørget for at Jobs måtte gå.

I mellomtiden prøvde Jobs å gi verden enda en Macintosh, i form av datamaskinen som Next utviklet. Dette gikk ikke, mens Jobs klarte å skaffe seg en formue nummer to via sine investeringer i Pixar, selskapet som blant annet sto for data-animasjonen i Disneys Toy Story.

Synkende salg
Fullt så bra har ikke det gått med Apple: Synkende salg har sørget for at 3.500 ansatte er mistet jobben det siste året. Samtidig måtte selskapet kaste inn håndkledet for Copland, operativsystemet som skulle bringe Macintosh inn i det 21. århundre.

400 millioner dollar
I helgen kom imidlertid meldingen som skapte nytt håp for selskapet – og også blant lite motiverte medarbeidere: Applesjef Gil Amelio har kjøpt Next Software for omlag 400 millioner dollar og i løpet av et års tid skal Next OS bli til Macintosh OS. Og med på kjøpet følger Steve Jobs, mannen som for millioner av mennesker symboliserer Apple, til tross for at det er mer enn 11 år siden sist han satt sin fot i selskapet.

Annonse


Deltidsjobb
Nå skal Jobs bli deltids rådgiver for Amelio. Han får riktignok ikke noen operasjonell jobb i selskapet og han skal fortsatt lede Pixar. Men likevel er det grunn til å tro at Jobs raskt kommer til å bli selskapets gallionsfigur, slik han var det på begynnelsen av åttitallet.

I siste liten?
Men for Amelio er det snakk om mer enn bare øke arbeidsmoralen blant de ansatte. Minst like viktig er behovet for å gjenskape Apples rykte som en seriøs deltaker i PC-markedet. Selskapets mangeårige OS-prosjekt, med kodenavn Copland, måtte avsluttes og selskapet har lenge jobbet med å skaffe seg en ny OS- og programvarestrategi.

Ikke tiltro
Det har blant annet vært et problem at utviklerne ikke har hatt tiltro til Mac og at de aller fleste programmer først er utviklet for Windows før de (lenge etter) eventuelt kommer i Mac-versjon. Apple hadde satt en intern deadline på 7. januar neste år for å lansere sin nye strategi.

Såpeoperaen fortsetter
Selskapets ledelse har blant annet brukt mye tid på forhandlinger med sin tidligere teknologidirektør Jean Louis Gassé om å kjøpe hans programvarehus Be – men prisen ble for høy for Apple.

Derfor gikk de til Next, hvor forhandlingene bare skal ha tatt noen uker før man ble enige. Og resultatet ble altså at såpeoperaen om Apple er klar for nye episoder i årene som kommer.

Annonse