Annonse


De beste dataspillene

Når nettene blir lange og julen er ferdig med å stunde til, tennes de tusen skjermer rundt om i norske hjem. Hvis julenissen har begynt å tvile på om du er snill, og du er lei av slips og sokker fra venner og familie, bør du skrive en ønskeliste for deg selv. Stol ikke på at du får dataspillet du ønsker deg fra noen andre.
Vi spurte tre forskjellige dataspilleverandører om hva de ville anbefale som voksen julesyssel i de sene kvelder. De ga oss en rekke forslag. De fleste spillene koster mellom 400 og 550 kroner med moms.
– Jeg plasserer strategispillet Civilization II og Microsoft Flight Simulator 6.0 øverst på listen, sier Morten Larssen hos Spillspesialisten i Oslo.
CIVILISATION II fra MicroProse blir av mange utropt til tidenes beste dataspill (i konkurranse med SimCity2000). Det eneste Civ II mangler er en espresso-maskin som forsyner deg med kaffe etterhvert som natten skrider frem.
Akkurat som forrige versjon begynner du som sjef for en liten nomadestamme i år 4000 f.Kr.. For å beholde sjefsjobben fram til år 2020 e.Kr., må du krige, bygge byer, forhandle, handle, utvikle teknologi og bygge noen underverker på fritiden. Civ II er mer tredimensjonal enn forrrige versjon, og vrimler av detaljer. Det tar et par timer å komme skikkelig i gang, men da er du også fortapt.
J. K. Wikhaug hos Arctic Software anbefaler Civilisation II Collectors Edition med mange ekstra sceanarier og en stor, fet taktisk manual. Hans førstevalg er imidlertid Microsoft Flight Simulator.
– De fleste kjenner simultatoren, men med versjon 6.0 må du ikke ha flyskrekk, sier Wikhaug. Nå er det hele blitt mye mer realistisk. Du kan fly Cessnaer og Jumbojeter mellom verdens store flyplasser, og lande på Flesland. Det tar gjerne et par timer før du endelig kan rope: – Jeg flyr! Spillet installeres elegant under Windows 95.

Love for Sail
Spillgrossisten Bjørn Jacobsen hos spillgrossisten BJ Software i Drøbak, plasserer Larry Laffers ferskeste eventyr Love for Sail øverst på ønskelisten. Her entrer vår helt Larry et grandiost cruiseskip med den vakre skipperen Captain Thygh ved roret, og setter kurs for Karibien for å sjekke damer i trange badedrakter. Du kan integrere ditt innskannede portrett og stemme i spillet. Det vågale Love for Sail får hele familien til å le, om enn ikke alltid på de samme steder.
Science-fiction-eventyret Rama bygger på en roman av Arthur C. Clarke. Et gigantisk (50×20 km) romskip fra det ytre rom med sin egen atmosfære og topografi passerer gjennom vårt solsystem. Jorden sender opp et mannskap for å undersøke. De møter flere intelligente livsformer ombord på Rama. Hvem bygde skipet? Museene ombord kan gi svar, og Arthur C. Clarke dukker selv uventet opp for å gi deg noen tips. Vil du overleve lenge nok til fortelle hva du oppdaget?
Mens akademiske arkeologer børster støv på utgravningsstedet, fyker film- og spillskapernes eventyrarkeologer rundt i verden à la Indiana Jones. I Tomb Raider spiller du den hyperaktive arkeologen Lara Croft som er mer våpenkyndig enn de fleste kvinneskikkelser i dataspillene. Lara besøker både Vilcabamba-sivilisasjonen i Peru og Egypts skjulte pyramider.
Tomb Raider minner både om et action- og et plattformspill, med noen av de flotteste 3D-effekter som er laget. Lara kan gå, løpe, slå hjul og svømme, og alle bevegelsene er praktfullt animert. I løpet av en halvtime har du taket på det. Tomb Raider får toppscore og blir ventelig en av julens bestselgere.

Ut i krigen!
Red Alert, etterfølgeren til Command & Conquer, er sannsynligvis julens store bestselger. Dette krigs-/simuleringsspillet tar bare noen minutter å komme i gang med, og er ikke altfor vanskelig. Red Alert omskriver historien. Albert Einstein foretar en tidsreise og myrder Adolph Hitler. 2. verdenskrig blir ikke noe av. Med Hitler ute av veien, skjer noe enda verre: Joseph Stalin overtar og sovjets overveldende styrker kaster seg over Europa. Red Alert er utrolig overbevisende med sine realistiske animasjoner og lydeffekter. Flere spillere kan delta samtidig, også via Internett.
Strategispillet Steel Panthers 2.0 tar for seg klassiske slag: slaget om Verdalsøra, Korea, Vietnam, Golan-høydene (Israel vs. Syria) og Desert Storm. I tillegg finner du 3. verdenskrig (Tyskland 1980), Kinas invasjon av Taiwan (1997), og krigen mellom USA og Japan (1998). Slag-generatoren i Steel Panthers 2 lar deg anlegge elver, veier, bygninger etc., Du har over 50 forskjellige tanks og 400 våpentyper, fly og infanterienheter å velge mellom. Steel Panthers 2 har grafikk i toppklassen, superlyd og er meget spillbart.

Elementært, kjære Watson!
The Pandora Directive åpner i Roswell, New Mexico. Hva krasjlandet her? Var det en UFO eller en værballong, som de militære påstår. Pandora Directive foregår i 2043. Halvparten av verdens befolkning er drept i 3. verdenskrig som bare varte noen timer. Du spiller den uheldige privatdetektiven Tex Murphy i San Francisco som leter etter Dr Malloy. Detektivspillet fører Tex over hele verden. Etter hvert finner han spor etter en gammel sivilisasjon. Men han er ikke den eneste som er på sporet…
The Pandora Directive er interaktiv film på sitt beste, men det blir mye plateskifting med 6 CD-ROM-plater.
I Sherlock Holmes – The Case of the rose tattoo spiller du Dr. Watson.
Elementært? Slett ikke! Spillet er elegant med tredimensjonale, victorianske interiører. Etter drøy en halvtime har du fått taket på spillet, men saken er ikke så lett å løse. Sherlock Holmes’ bror blir skadet i en eksplosjon i Diogenes-klubben. Skyldtes det gasslekkasje, eller er det et mordforsøk? Du må løse alle spørsmålene i riktig rekkefølge for å komme videre. Hvis du trenger en pause, kan du kople av med det medfølgende dartspillet.
De mer voldelig anlagte som vil avreagere etter julemiddagen, bør ikke glemme Quake. Det velkjente tredimensjonale actionspillet er som hentet fra blodårene til originalen Doom. Her manøvrerer du ditt våpenstruttene alter ego i et monster-infisert fangehull, og blåser gørra ut av alt som rører på seg. Hva med litt ekstrem vold under juletreet?
Og min personlige favoritt? Det er Neverhood fra Stevens Spielbergs DreamWorks, et eventyrspill som utelukkende er modellert i leire og med praktfulle animasjoner og musikk.

TOMB RAIDER: Lara Croft, – en kvinnelig Indiana Jones.

Annonse