Annonse


Rekordrask Intel-maskin

Intel-maskinen, som ennå er under konstruksjon, skal tas i bruk av Sandia National Laboratories i Alberquerque i New Mexico. Computeren skal blant annet tas i bruk til å simulere kjernevåpensprengninger, lage værprognoser, forutse naturkatastrofer og inngå i andre prosjekter der det amerikanske energidepartementet trenger datamaskiner som kan makte enorme regneoperasjoner, skriver MSNBC.

PC-teknologi
Det som nok vil forbause mange er at maskinen faktisk er basert den samme typen Pentium Pro mikroprosessorer som finnes i de fleste ordinære PCer i dag. Intel-ingeniørene har knyttet sammen 7264 slike Pentium-brikker i en massiv parallell arkitektur for å oppnå det fantastiske tallknuserresultatet. Når maskinen står ferdig, vil den bestå av over 9000 Pentium Pro-brikker og yte omlag 1,4 teraflops. Prislappen på regnevidunderet? 53 millioner dollar, eller nesten 345 millioner kroner.

Knuste bestenotering
Den nye Intel-rekorden, som ble offisielt bekreftet onsdag i forrige uke, lyder på 1,06 teraflops. Det er tre ganger raskere enn den tidligere rekorden til japanske Hitachi på 3,68 gigaflops (368 milliarder beregninger per sekund).

Kortvarig rekord?
Det stopper imidlertid ikke der. De amerikanske myndigheten har satset på to andre superdataprosjekt der blant annet IBM, Cray, Silicon Graphics, Lawrence Livermorelaboratoriet og Los Alamos-laboratoriet er med. IBM er allerede godt i gang med arbeidet i å bygge en superdatamaskin som vil være kapabel til å kjøre 3000 milliarder flyttallsberegninger i sekundet (3 teraflops). Også dette er en kontrakt som er inngått med det amerikanske energidepartementet.

Ambisiøst
De amerikanske myndigheter, representert ved regjeringens teknologiansvarlig John Gibbons, har satt seg et mål om innen ti år å utvikle en datamaskin som klarer 100.000 milliarder beregninger per sekund.