Annonse


ISDN-fiasko for Telenor

Nøkkelen til et ISDN Basis-abonnement er boksen som settes opp på veggen hos abonnenten, med utganger for ISDN-tilkobling og to analoge kontakter som gjør det mulig for brukeren å beholde sitt gamle utstyr. Det er den samme boksen som hittil har gjort ISDN-suksessen til en kostbar fornøyelse for Telenor: Mer enn 3000 bokser har vært byttet ut – eller skal byttes ut.

En rekke feil
Årsaken er at de første produksjonsseriene inneholdt en lang rekke feil. Det handler om høyfrekvente pipetoner, eller annen hørbar støy fra boksen. Det handler om for dårlig overspenningsbeskyttelse, som gjør boksen dårlig. Det handler om for stor overfølsomhet overfor brukerutstyr, som gjør at telefoner og telefaxer som virket helt OK med det gamle, analoge abonnementet blir for dårlig nå. Og det handler om for dårlig terminering, som gjør at det i mange tilfelle blir feil hvis det er mer enn 10 meter kabel fra boksen til en telefon.

Funksjonsfeil
– Det er riktig at vi har hatt funksjonsfeil sammensatt av flere årsaker, – Derfor har vi valgt å bytte ut en stor serie av de installerte boksene – enten brukerne har oppdaget feilen eller ikke. I mange tilfelle har vi fått feilmeldinger, men i tillegg gjør vi det også av hensyn til stabiliteten i vårt eget nett. Vi har ganske enkelt satt i gang et omfattende utskiftingsprogram, sier informasjonssjef Lise Gullberg i Telenor Nett.
– Dette må bli svært kostbart for Telenor?
– Det er klart at det koster penger. Men vi har ikke i dag noen spesifikk oversikt over hvor kostbart det er, sier Gullberg.

Koster millioner
Men egentlig er regnestykket enkelt: I dag koster det 500 kroner å få besøk av en teleinstallatør. Hvis man sier at 3500 ISDN-bokser må byttes ut, kan man beregne en pris på 17,5 millioner kroner for å skifte ut boksene – i tillegg til alt det administrative som også hører med. Man snakker altså om millionkostnader for en tjeneste som i utgangspunktet er priset svært lavt.

Stort frustrasjonsnivå
I tillegg snakker man om stort frustrasjonsnivå hos kundene. Det har blant annet handlet om kunder som ikke har vært i stand til å ta imot oppkall – til tross for at utgående telefon har fungert normalt og abonnenten følgelig ikke har vært klar over problemet før de blir gjort oppmerksom på det av andre mennesker som ikke når frem.
– Fra vår side har dette vært en pionerinnsats på høyt, teknisk nivå. Noen problemer må vi nesten regne med, sier Lise Gullberg.

Annonse


Annonse


Annonse