Annonse


Acend mixer DSL og ISDN

DSL-teknologien er forsåvidt gammel, i og med at man også må regne med ISDN i kategorien. Men de nye typene høyhastighets digitale abonnentlinjer (DSL: Digital Subscriber Line) er først nå begynt å bli tilgjengelige i et akseptabelt prisleie. Først ute er Ascend, som har patentert en teknologi kalt IDSL, som kombinerer ISDN og ADSL i en og samme enhet.
Selskapets første IDSL-produkter vil være tilgjengelige i løpet av desember. Og i neste omgang regner man med at såvel 3Com, Bay Networks, Cisco og U.S. Robotics også vil introdusere DSL-produkter i løpet av vinteren.
DSL og xDSL er samlebegrepene på en rekke typer digital høyhastighetsteknologi. Den mest aktuelle teknologien, ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) gjør det mulig å utnytte den ledige kapasiteten i teleoperatørenes eksisterende kobberkabler til å overføre data med hastigheter på opptil flere Megabit pr. sekund – samtidig som en del av kapasiteten reserveres slik at linjen blir tilgjengelig for vanlig teletrafikk mens dataoverføringen foregår.

Først?
Amerikanerne regner, sin vante tro, med at dette utspillet fra amerikanske Ascend er det første “ekte” DSL-tilbudet fra noen stor nettverksleverandør, til tross for at europeiske Alcatel allerede for flere måneder siden har solgt inn sine ADSL-løsninger til nettopp amerikanske telefonselskaper.
Dette betyr imidlertid ikke noen rask markedsvekst for ADSL-produkter. Ascend regner med at det vil ta minst et år før det er snakk om alminnelig bruk – selv om produktene allerede er til stede til en pris under det som i USA regnes som den magiske grense på 500 dollar pr. port.

For Internett-leverandøren
Ascends produkter er først og fremst beregnet på Internett-leverandøren som har behov for å kunne ta i mot en mengde samtidige oppkall over forskjellige teleteknologier, enten det er analoge modemoppkall, ISDN eller DSL.
Det nye i Ascends tilbud, og det som ligger bak IDSL-betegnelsen, er muligheten til å koble opp en ISDN-abonnent mot en DSL-enhet som behandler kommunikasjonen som en ISDN-oppkobling med hastighet på 128 Kbit/s – samtidig som man også kan ta imot andre typer DSL-oppkall, som ADSL, i samme kabinett. MultiDSL gir plass for SDSL med en hastighet på 768 Kbit og ADSL med hastighet på 1,54 Mbit oppstrøm og fra 64 til 176 kbit /s tilbake fra abonnent til leverandør. I tillegg vil Ascend også tilby regnskaps- og billingsystemer, samt nettverksstyring og autensiseringsrutiner for DSL-oppkoblinger.
MultiDSL vil bli en del av Ascends MAX-familie, som allerede brukes av en lang rekke Internettleverandører – selv om eksempelvis Telnor Online valgte uprøvd teknologi fra velkjente Cisco.