Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Rask CD-ROM fra Toshiba

I slutten av desember – et par-tre måneder før DVD-spillerne entrer markedet – kommer Toshibas nye 14,4 ganger CD-ROM på det norske markedet. Spilleren vil koste et par tusen kroner til sluttbruker.

Det er administrerende direktør Reidar Kristiansen hos importøren Microtronica AS som opplyser dette. Han forteller at Microtronica selger CD-ROMer fra Toshiba for omlag 15 millioner kroner hvert år.
– Dette markedet er i sterk vekst, med stadig større vektlegging av multimedia på PC’er, sier han, men tar ikke sjansen på å anslå hvor mange 14,4-enheter som vil bli solgt til neste år.

DVD skaper usikkerhet
– Det store usikkerhetsmomentet i 1997 er hvordan DVD-standarden vil påvirke CD-ROM-salget, sier Kristiansen, og legger til at Toshiba vil komme med en DVD-spiller i slutten av første kvartal til neste år. Han avviser vårt spørsmål om DVD vil stoppe salget av CD-ROM.
– CD-ROM er en så akseptert og etablert standard at det vil ta lang tid før DVD kan overta. Det finnes utrolig mange CD-ROM-spillere rundt om på skrivebordene, og flere vil det bli, sier han og legger til at Toshiba befinner seg i det øvre sjiktet når det gjelder både pris og kvalitet.
– Vi leverer også rimeligere CD-ROM-spillere fra Toshiba, eksempelvis en 8 ganger CD-ROM med IDE-tilkobling som koster 750 kroner til forhandler.

Søker fort
Den nye 14,4 ganger CD-ROMen fra Toshiba har betegnelsen XM-3801B i internversjonen og en ekstern versjon med betegnelsen TXM-3801. Prisen for internversjonen vil sannsynligvis ligge på rundt 16-1700 kroner til forhandler og rundt 2000 til sluttbruker. For å få en spiller som står ved siden av PC’en må man legge på prisen omlag en tusenlapp.
Kristiansen forteller at spilleren vil bli utstyrt med SCSI-tilkobling, noe som i utgangspunktet fordyrer spilleren – og forbedrer ytelsen. Den har et 256 kilobyte buffer, og en gjennomsnittlig overføringshastighet på 2,1 megabyte hvert sekund, i følge reklamen. Gjennomsnittlig søketid er 90 millisekunder, og spilleren skal være kompatibel med overskrivbare CD’er på grunn av en variabel spenningskrets.
Microtronica omsetter i følge Kristiansen for 250 millioner hvert år. I tillegg til CD-ROM og harddisker fra Toshiba, importerer og selger de Quantum harddisker og AMD og Cyrix CPU-er som selges til forhandlere som bygger PC’er sjøl.