Annonse


Med kroppen som nettverk

En person som har med seg klokke, mobiltelefon, walkman, PDA og en bærbar PC har med seg to høytalere, to mikrofoner, fire skjermer, og tre kommunikasjonsinnretninger.
Forskere ved MIT har funnet ut at ved å koble disse sammen, kan en dele på lagringskapasitet, prosessorkraft og inntastet informasjon, samtidig som et slikt internt nett åpner for flere tjenester.

Eteren fylt opp
Etter hvert som trådløse tjenester har blitt mer vanlige, har de frigjort seg fra avhengigheten av kraftkrevende prosessorer og tungvint diskplass. Men «trådløsrevolusjonen» har også ført til at det begrensede infrarøde spekteret fylles opp. «Nærområdekommunikasjon» er dermed et alternativ til å forsøple eteren med signaler.
MIT-forskerne har kalt sin fremtidsløsning for Personal Area Networks (PAN). Denne går ut på å sende digital informasjon mellom elektroniske innretninger på eller i nærheten av kroppen. Denne informasjonen kan formidles i form av strøm som går gjennom kroppen med en strømstyrke på noen få pico-ampére. En enhet med lav frekvens (mindre enn 1 MHz) kan brukes.
Den lave frekvensen reduserer muligheten for tyvavlytting og forstyrrelser fra PAN’er i nærheten.

Visittkortet i hånda
En PAN-prototyp muliggjør elektronisk utveksling av visittkort ved håndhilsing. I fremtiden vil informasjon på denne måten bli tilgjengelig gjennom fingertuppene.
En annen prototyp er basert på et multifunksjonelt armbåndsur. På samme måte som en titt på armbåndsuret sparer oss for å gå til det nærmeste vegguret, vil en titt på fremtidens armbåndsur også kunne gi oss mulighet til å se gjennom e-postkassa.

Fremtidsvisjon
Følgende fremtidsvisjon er beskrevet på IBMs Web denne uken: Du er hjemme og forbereder å reise til det første møtet som du må finne tidspunktet til. Du spør da klokka di: «Når begynner dagens møte». Mikrofonen i klokka sender spørsmålet som et digitalt signal ut i huset.
Signalet vil bli oppfanget og sendt gjennom et stemmegjenkjenningsprogram. Tidsplanleggeren din sjekkes opp, og svaret vil bli vist på skjermen i klokka di.
Når du forlater huset vil døra registrere det og sende en beskjed om at du er på vei til kollegaene på jobben. Når du kommer fram vil et kamera i døra gjenkjenne deg og døra åpnes automatisk.