Annonse


Telia vil ha ADSL

Det er åpenbart snakk om prøverordrer når Telia når har bestilt 2000 ADSL-modem hos Alcatel, samt den nødvendige, sentrale aksessløsningen for like mange linjer hos Ericsson.

Første ADSL for Ericsson
Dette er den første ADSL-kontrakten for Ericsson, mens Alcatel tidligere i høst vant konkurransen om leveranser til fire amerikanske teleoperatører som sammen hadde bedt om tilbud på ADSL. For Alcatel er dette imidlertid den første, europeiske ADSL-ordren.

Tidlig ute
Telia har med andre ord bestemt seg for å være tidlig ute med å teste denne måten Internett-tilgang – noe som strengt tatt ikke er noe merkelig: Telia har store problemer i det svenske Internett-markedet, hvor operatører som Tele2 og Telenordia er meget aggressive. Nå håper åpenbart Telia å kunne vinne tilbake sine tapte kunder ved å tilby 200 ganger så raskt Internett-tilgang.

2.000 raskere
ADSL er basert på at man bruker de eksisterende kopperkablene i stedet for fiberoptiske kabler for høyhastighets datakommunikasjon til dagens telefonabonnenter. Dermed får man Internett-aksess som er 50 til 2.000 ganger så rask som dagens 28.8 Kbit/s analoge modem – samtidig som det blir mulig å snakke bruke den vanlige telefonen over den samme kopperkabelen mens datakommunikasjonen pågår.

Annonse


Aksessløsning
Telias ADSL-pilot er også avhengig av sentrale aksessløsninger for de 2000 abonnentene som i første omgang skal kobles opp i Stockholm og Göteborg – og det er her kontrakten med Ericsson kommer inn i bildet. Telia har valgt Ericssons løsning for bredbåndsaksess, ANX, sammen med selskapets system for nettverksadministrasjon for å ta i mot og styre forbindelsene til ADSL-brukerne.

ADSL til 98 % av abonnentene
I første omgang er det som sagt snakk om 2000 linjer – men i følge Alcatel er dette bare starten på en utvikling hvor målet for Telia på sikt er å kunne tilby ADSL til 98 prosent av sine abonnenter.

Annonse