Annonse


Tandberg først ut

Kvalitetsforbedringen er påtakelig. Det er bedre flyt i bildene på lave båndbredder. Hele bildefeltet blir skarpere. Noe av det viktigste med den nye standarden er at du kan oppnå like bra overføringskvalitet på 4 B-kanaler (256 kbit/s) som du før hadde på 384 kbit/s. Her er det med andre ord mulig å spare betydelige kommunikasjonskostnader. Videre vil du på ett ISDN-abonnement (2 B-kanaler) oppnå betydelig bedre bildekvalitet enn tidligere. Vi har med selvsyn konstatert dette ved utprøving av flere av Tandbergs nye modeller som spenner fra en bordtelefon til flere studioløsninger, skriver Telecom Revy.

Bordtelefon og studio
Det Tandberg fokuserer på i dag er i all hovedsak videokonferansestudioer. Det er der deres viktige salg ligger – ikke på bordtelefoner.

Tandberg Vision 600 heter deres nye bildetelefon for det velutstyrte sjefskontoret. Selv om Tandberg selv helst bare vil snakke om studioer, har de her kommet med en bildetelefon (videofon) som er til å få vann i munnen av. Den er utstyrt med den nye H.263-standarden pluss den nye standarden for utveksling av dokumenter T.120. Du kan kontrollere 10 forhåndssatte kamerastillinger i andre enden. Ekstern utstyr kan koples til via 2 composite-video innganger og en S-video og en composite utgang. Vi testet Vision 600 sammen med en bærbar datamaskin for interaktiv jobbing på samme datadokument med Intel ProDShare i andre enden. Det fungerte utmerket. Intel og Tandberg er de første til å levere T.120-standarden.
Roy Tandberg heter mannen bak Tandbergs ytre design. Vision 600 er en perle etter vårt skjønn. Virkelig et møbel for skrivebordet til kommunikasjonsfolk! Videofonen er utstyr med en flat skjerm som kan felles ned slik at du kan bære hele stasen med deg, og omlaget tilsvarer en stor laptops omfang. Prisen vil ligge på omlag 50.000 kroner.

Tandberg Vision 770 har samme grunnfunksjoner som bordmodellen, men da er den lille skjermen vekk. Du bruker bare grunnkonsollet til å styre kamerat som nå er flyttet til en ekstern boks oppå TV-skjermen. Lyd og bilde leveres via TV-en. Også denne løsningen er basert på ett ISDN-abonnement eller 2 B-kanaler = 128 kbit/s-kommunikasjon. Vision 770 vil koste 60-80.000 kroner.

Annonse


Tandberg Vision 6000i er en fullverdig studioløsning, også den basert på H.263 og T.120-standardene. Men her kan du gå opp til 384 kbit/s overføringshastighet eller velge alle mulige varianter mellom. Om du røsker ut ledningen til en av ISDN-linjene reetableres samtalen automatisk på nærmeste nivå under. Vision 6000 selges som regel med to skjermer. Den har fått et forbedret samtalestyringssystem framfor tidligere Tandberg-studioer. Du kan pre-sette opp til 10 lokale og 10 eksterne kamerastillinger. Alle de nye Tandberg-modellene har fått bedre flerpartskonferanse-fasiliteter (MCU) og alfanumerisk kortnummervalg. Nå kan du overføre et stillbilde med ett tastetrykk.

Stor interesse i USA
På Telecom-messen i Anarheim nylig lanserte Tandberg H.263-standarden i sine nye produkter.
– Vi fikk 400 seriøse kundehenvendelser og både kunder og konkurrenter sperret øyene opp over at vi var først med H.263. bare til en kunde (Arco) har vi alt levert 30 av de nye studioene. Og det er ikke bare samferdselsminister Grete Knudsen som liker dette. Vi har et par studioer til uttesting i det hvite hus akkurat nå, sier Tandbergs nye leder i USA Jens Andreassen. Han forteller at det også i USA er studioene som slår best an.
Så gjelder det bare for lille Tandberg fra Norge å kapre strategiske kunder for gigantene som Picture Tele, V-Tel og CLI kommer etter.

Annonse