Annonse


Satellitt-tv i åtte Mbit

Supervisat, On Demand Digital Satellite News Gathering, er verdens hittil eneste system for direktesending av nyheter via satellitt uten forhåndsbestilling av sendetid. Nyhetssystemet er enestående fordi det ikke krever at nyhetsinslagene må planlegges og overføringskapasitet bestilles timer i forveien.
Demonstrasjonen viste at Nera nå har klart å luke ut de fleste barnesykdommene i den lenge varslede åtte Mbit/s versjonen av nyhetssystemet. I juli, sist Telecom Revy var tilstede på en demonstrasjon av Supervisat, falt forbindelsen ut i det kritiske øyeblikket. Denne gangen klaffet imidlertid alt for salgs- og markedssjef Gunnar Smistad i Nera.
Framfor et 20-talls spesielt inviterte gjester fra internasjonale TV-stasjoner, NRK og TV2, norske lokal-TV-stasjoner og fra internasjonale tele- og satellittoperatører gikk Smistad på luften direkte fra Kokstad og til Reuters hovedkontor i London.

Sertifikat
Vel syv minutter tok det, fra reportasjebilen var på plass, og til overføringen kunne starte. I mellomtiden var antennen stilt i riktig posisjon, og forbindelsen opprettet. Begge deler skjedde automatisk, ved hjelp av det medfølgende datasystemet i bilen:
– Den automatiske funksjonen for opprettelse av kommunikasjonsforbindelse fungerer nå i over 80 prosent av tilfellene. I de resterende tilfellene må forbindelsen fortsatt opprettes manuelt, sier Smistad.
Nera jobber intenst for å forbedre og finjustere automatikken. Målet er at journalist og fotograf, eventuelt i fellesskap med en operatør, skal kunne betjene systemet. Med et slikt idiotsikkert system, vil reportasjebilene kunne utstyres med et sertifikat som både garanterer kvaliteten på selve nyhetsoverføringen og som garanterer at overføringen ikke vil forstyrre annen kommunikasjon over satellitten. Et slikt sertifikat håper Nera at reportasjebilene med Supervisat vil være kvalifisert til våren 1997.

Storbyer
Nera vil levere den første reportasjebilen utstyrt med nyhetsoverføringssystemet Supervisat i begynnelsen av desember. TV2 blir den første TV-stasjonen som får anledning til å prøve ut systemet. NRK vil få sin bil like etter.
Flere av dem som var tilstede under demonstrasjonen synes at teknologien lover bra, men avventer et eventuelt kjøp:
– Med Supervisat har Nera uten tvil funnet en nisje i markedet. Supervisat er velegnet til bruk i storbyer, for dekning av nyheter i beste sendetid. Om et års tid, når teknologien er blitt mer moden, kommer vi sannsynligvis til å overveie kjøp av endel slike ferdig innredede reportasjebusser, sier gruppesjef Ture Guldstrand i Teracom Svensk Rundradio.
Endel sentrale spørsmål må avklares før systemet kan tas i kommersiell bruk. Bruk av nyhetsoverføringssystemet vil bl.a. kreve at brukeren er abonnent hos en satellittoperatør, f.eks. hos Telenor. Til nå har Eutelsat stått som operatør for prøvesendingene. Hvem som blir kommersiell operatør når systemet tas i bruk er fortsatt usikkert, i følge Smistad.