Annonse


Det nyeste leketøyet

For å få det slått fast med en gang: StarTac er ikke noe leketøy, det bare virker sånn ved første øyekast. Egentlig er det en fullt fungerende GSM-telefon med nesten endeløs lang tale- og standbytid, enkel i bruk, med førsteklasses lydkvalitet (nesten hi-fi) og med alle de små detaljer som kjennetegner moderne GSM-telefoner, skriver Telecom Revy.

Men den virker som et leketøy først og fremst fordi den er så liten og lett – omtrent på størrelse med Motorolas alfanumeriske personsøkere når den er slått sammen. Og en vekt på mindre enn 100 gram (med standardbatteri) gjør at den heller ikke tynger når du har den liggende i skjortelommen.

Og det er i skjortelommen den hører hjemme, selv om Motorola har kalt Startac den første “bærbare” telefon, og med det mener at du trygt kan bære den som et smykke rundt halsen. Joda, det finnes billigere diamanthalsbånd hos David-Andersen i Oslo, så Motorola er kanskje inne på noe der.

Uendelig batterilevetid…
Noe av det som er mest overraskende med denne telefonen, er batterilevetiden. Test-eksemplaret kom med tre batterier, et standardbatteri, et batteri med ekstra kapasitet og ett tilleggsbatteri.
Det minste batteriet har en oppgitt standbytid på 20-27 timer og taletid på 60 minutter. Nr 2 har enten 30-40 timer og 100 minutter (NiMH) eller 35 – 45 timer og 105 minutter (Li-ion). Jeg har nå hatt dette siste batteriet gående i to døgn, omtrent, og det er fremdeles ikke tomt. Jeg er stygt redd for at jeg må levere telefonen tilbake før jeg får testet full batterilevetid.

Annonse


Men så har man tilleggsbatteriet, som henges på “ryggen” av telefonen, og som overtar strømforsyningen uten å bryte av forbindelse mens du snakker. Dette batteriet, 900 mAh Lithium-ion, har en taletid på omlag 175 minutter og kan ta 60-70 timers kontinuerlig bruk – slik at du altså har all verdens tid til å lade opp igjen de andre batteriene mens dette brukes.
Dermed er det altså mulig å snakke endeløst lenge sammen, uavbrutt, med Motorola StarTac. Du vet i hvertfall at du ikke behøver ta med deg batterilader på hytta eller på forretningsreise, selv om du skal være bortreist noen dager.

Bedre lyd
I tillegg kommer lydkvaliteten, som (uten at jeg har tatt noen Audio-Hi-fi-tester) er i overkant av det jeg hittil har opplevd etter å ha testet utallige GSM-telefoner de siste årene. Lyden er klokkeklar, og selve formen på telefonen når den er oppslått gjør at mottakeren også får med seg alt du sier.

For et par år siden lanserte Motorola et menysystem, kalt Personality, på sine mobiltelefoner, for å forenkle bruken. Dette systemet er videreført på StarTac (og på selskapets nye “vanlige” toppmodell, 8700).
Blant annet har man gitt tre knapper på siden av telefonen en ny funksjon: Tidligere brukte man slike knapper til å øke eller minske lyd- og ringevolum. Nå er de blitt til direktevalg for telefonkatalogen, slik at man lynraskt kan bla seg gjennom tilgjengelige nummer og deretter ringe. Man har også fått en hurtigtast på selve tastaturet, for å gi raskere adgang til blant annet telefonkatalog, mobilsvar-system, batterimåler, viderekopling, etc. Dette er også blitt enklere fordi LCD-skjermen nå er grafisk, ikke bare alfanumerisk, slik at man får små skjermikoner å forholde seg til når man bruker denne hurtigmenyen – ikke bare tegn.

Langsom data
Er det så ingen problemer med denne telefonen, bortsett fra prisen? Jo, Motorola har aldri vært helt flinke med data og fax på sine telefoner, og det gjelder også denne gang. Mens stadig flere av konkurrentene klarer å presse omlag 30 kbit/s (komprimert) ut av sine PC-kort, er StarTac fremdeles begrenset til 9,6 kbit/s. Og selve forbindelsen til data- og strøminntaket er fremdeles liten og tynn, så man lever i evig frykt for å knekke en av pinnene.

Men i utgangspunktet finnes det knapt noen telefon i GSM-markedet som er mer fremtidsrettet enn StarTac. Ingen andre har så mange fasiliteter på så få gram – Motorola har endelig klart å ta igjen – og passere – konkurrentene. Det har faktisk selskapet fortjent, etter de kraftig fallende markedsandelene de siste par årene.

Så får vi se om de klarer å ta vare på forspranget.

Annonse


Annonse


Annonse