Annonse


Status quo i Frankrike?

Interconnect og kostnadene ved fullservice er vanligvis noe som ikke diskuteres i massemedia, som regel er det noe som teleoperatørene diskuterer seg i mellom i lukkede rom.
Men ikke i Frankrike for tiden: Der lekket nylig et internt dokument fra France Telecom som sier at selskapet forlanger en avgift på 0,16 Franc (omlag 20 øre) pr minutt for lokalsamtaler, 0,18 Franc for regionale samtaler og 0,26 for nasjonale samtaler.
Dermed begynte diskusjonen om disse tallene ikke er for høye og dermed vil knekke kommende konkurrenter allerede i starten. I såfall vil de kommende eierne av France Telecom nærmest får rett til å trykke penger. Regjeringen kommer til å selge 20 prosent av aksjene i selskapet til våren, og meningen på sikt er at 49 prosent av France Telecoms aksjer skal komme på private hender.

For høye?
Nå kommer altså de fremtidige konkurrentene med påstander om at interconnect-avgiftene er for høye, og at de er høyere enn de selskapet opererer med for interne kostnader. Til dette svarer France Telecom at prisene vil bli de laveste i Europa – at bare England har lavere interconnect-avgifter.
Men i tillegg til dette kommer utgiftene som må dekkes for France Telecoms universaltilgang: Kostnadene som FT skal ha dekket fordi loven sier at selskapet skal tilby telekommunikasjon til alle franskmenn, overalt i Frankrike.

Sprikende analyser
Avisen Les Echos kunne nylig vise til en rapport fra markedsundersøkelsesbyrået Analysis, som sier at kostnadene ved en slik tjeneste vil være ni milliarder franc – 1,1 milliarder kroner – i året.France Telecom har på sin side brukt et annet undersøkelsesbyrå for å finne ut at det ikke vil bli mer enn 4,5 milliarder franc.
Uansett så vil de totale interconnect-avgiftene bli fra 0,21 til 0,22 franc pr. minutt – eller omlag 80 prosent av dagens pris for France Telecoms telefonsamtaler og fra to til tre ganger høyere som i andre land hvor det er konkurranse, sies det i et konfidensielt dokument som er lekket ut.

Konkurrentene
Den nyoppnevnte, franske teleforvaltningen, ART, vil være i funksjon i januar slik at man regner med at den tidligst vil kunne bestemme noe om disse avgiftene i februar. Dette vil altså skje samtidig med at fremtidige teleoperatører sender inn sine lisenssøknader for å være klare til virksomhet i 1998.
To slike grupperinger har erklært at de skal bli nasjonale operatører. Dette gjelder Cegetel, som eies av Generale des Eaux sammen med BT, SBC Communications og tyske Mannesmann. Den andre grupperingen ledes av entreprenør-selskapet Bouygoues sammen med italienske STET og tyske VeBA.

Euro-tunnel
Dessuten vet man at AT&T ønsker å engasjere seg i Frankrike, sammen med en partner, men foreløpig vil selskapets franske datterselskap ikke si hvem de eventuelt skal samarbeide med. Unisource-alliansen vil også gå sammen med AT&T.
I tillegg til disse store, kommer mer regionale og spesialiserte teleoperatører. Eurotunnels Trans Manche har eksempelvis fått en lisens for sine linjer fra Paris til London, og de franske jernbanene SNCF vil også snart få sin lisens til å drive televerk.

Annonse