Jan-Erik Range

Annonse


Oslo – Trondheim med ATM

Jan-Erik RangeNår medlemmer av Den Norske Dataforening torsdag hadde seminar på Royal Garden Hotel i Trondheim og hos Telenor i Oslo, var det første gang ATM video-overføring ble brukt på så lang distanse i Norge.

Og det er ATM hele veien fra maskin til maskin. Seminaret bruker Telenors 155 Mbit ATM overføring av video. Det er også overføring av konferansen på ISDN. Med tre sekunders forsinkelse før ATM-signalene sendes ut er det viktig at lyden kommer i sanntid. Overføring av store bildefiler i god kvalitet har sin pris.
– Behovene for nettverk i dag er forskjellige fra behov som vi hadde for bare kort tid siden, sier markedssjef Sindre Urdal i Telenor Bedrift. Mer bruk av video, bildeoverføring, fjernundervisning og multimedia stiller nye krav til kapasitet og fleksibilitet.

Telenor legger opp til å demonstrere mulighetene som ligger i et høyhastighets ATM-nettverk.

Foreleserne er Kjersti Moldekleiv, Telenor FoU, som orienterer om multiprotokoll over ATM og LAN-emuljering. Leif-Jarle Vik fra Saga forteller om brukererfaring med ATM. Tarald Iveland fra Telia skal røpe hvilke nytenkninger telebransjen må gjennom for å tjene penger i neste århundre. Og Ola Hjøllo deler sine erfaringer fra Hydro U&P AS om å innføre ATM-løsninger.

Annonse