Annonse


Sammen om ADSL

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) er i vinden som aldri før – spesielt i telekombransjen. Det skyldes ikke minst Internett-eksplosjonen, som er i ferd med å gi verdens teleoperatører fryktelig hodepine. Operatørenes svitsjer og stamnett er ikke laget for den type trafikk som Internett medfører. Linjer og svitsjer blir blokkert fordi en Internett-oppkobling gjerne tar tredve minutter der en vanlig telefonsamtale tar tre. ADSL er medisinen som kan gjøre om hodepinen til en gullgruve for teleoperatørene. Og kombinert med ATM kan ADSL gi brukerne opp til 200 ganger raskere Internett-forbindelse, samtidig som trafikken kan ledes bort fra de vanlige svitsjene og samtidig som operatørene kan tjene nye penger på sine gamle, ofte nedskrevne, kobberkabler.

8 Mbps til heimen
Dette har selvfølgelig både Cabletron og Motorola også registrert. De går nå derfor sammen for å utvikle nye løsninger for ekstern tilkopling til store nettverk (WAN), hvor Cabletron sørger for nettverkskompetansen og Motorola står bak ADSL-produktene.
– Med ADSL-teknologi vil vi kunne føre informasjonsmotorveien videre inn i millioner av husstander i USA og Europa, sier administrerende direktør Hans Lundmark i Cabletron Northern Europe. Han er fornøyd med den nye samarbeidsavtalen, som bl.a. innebærer at Cabletron vil integrere Motorolas ADSL-modem i sine framtidige versjoner av den nylig lanserte CyberSWITCH-familien. Motorola-modemet støtter både STM (Synchronous Transfer Mode) og ATM (Asynchronous Transfer Mode) og har en overføringshastighet på inntil 8 megabit per sekund – eller 600 ganger raskere enn dagens analoge 14,4-modem. I følge Cabletrons opplysninger vil Motorola-modemet klare hastigheter fra 32 Kbps opp til 8 Mbps fra nettverksleverandør til sluttbruker, og fra 32 Kbps til 1 Mbps motsatt vei.

Nytt liv til gamle kabler
Hvordan går så dette an? Jo, i følge Alcatels bredbåndsguru, Krish Prabhu, som er intervjuet i siste utgave av ukeavisa Telecom Revy, blir 96 prosent av kapasiteten i en kobbertråd ikke benyttet under en vanlig telefonsamtale. Det er denne kapasiteten som ADSL-modemet utnytter, samtidig med at man kan ringe på vanlig måte.
For teleoperatørene er ADSL utvilsomt noe av det beste som er skjedd de siste årene. Det betyr nytt liv for de gamle kobberkablene, samtidig som det blir enkelt for operatørene å konkurrere med andre høyhastighets teknologier så som kabelmodem eller satellittkommunikasjon – når det kommer. Samtidig er dette selvfølgelig også noe Internett-brukerne ønsker: Man kan kommunisere med Internett nesten 200 ganger raskere enn med vanlig, analogt modem (28,8 Kbps) – og dét til en pris som i dag ligger på omlag 500 dollar per linje. Det er med dagens teknologi. Det er all grunn til å regne med at prisene vil gå radikalt ned etterhvert som markedet vokser.

Mer å gå på
Og hvis man trenger enda høyere hastigheter, kanskje 25 Mbit/s til hjemmet, så kan ADSL også ordne dette. Det eneste operatøren må gjøre, er å bygge mer fiberkabel i gaten. De siste meterne inn til huset kan man fremdeles bruke de gamle kobbertrådene, selv om de har vært der i hundre år – og likevel kjøre full video på flere kanaler på PCen hjemme.
I løpet av det siste hundreåret har verdens teleoperatører lagt ned kobberkabler til 600 millioner telefonabonnenter verden rundt. Nå kan alle disse gamle kobbertrådene bli en gullgruve for operatørene – hvis de altså satser på ADSL.

Annonse