Annonse


Og så var de fem…

Det var i oktober at OTE gjorde det klart at ni internasjonale operatører var utvalgt til å komme med tilbud for å være samarbeidspartner når det tredje, greske GSM-nettet skal bygges ut. Nå har fem av disse levert sine tilbud. Telenor er fortsatt med, sammen med britiske Orange, tyske Mannesmann, amerikanske AirTouch og sveitsisk PTT. For Telenor er dette nesten siste sjanse i Europa, siden de aller fleste land både i Øst og Vest nå har valgt sine mobiltelefonoperatører. OTE sa tidligere at partneren skulle velges i løpet av desember. Nå er tidsfristen skjøvet til januar.
Det siste er antakelig ikke klokt gjort av det greske televerket. I år har man nemlig sett en kraftig vekst i antallet abonnenter i Hellas: 500 000 mobilbrukere gjør at landet nå har en dekningsgrad på 2,5% og er et av Europas raskest voksende mobilmarkeder. OTE håper å få sitt nett på lufta i 1998 og har som mål å ta 30 prosent av et marked som i følge prognosene skal nå 1,2 millioner abonnenter i år 2000. Men det har vist seg i andre land at de som er tidligst ute, også har lettest for å trenge gjennom senere. Så det er godt mulig at start i 1998 er lovlig seint for OTE og det nye partner, som forøvrig må være forberdet på at utbygningen vil koste 250 millioner dollar.

Raskere utbygning?
De to mobilnettene i Hellas drives av henholdsvis Vodafone, France Telecom og den lokale tele-fabrikanten Intracom (Panafon) og Italienske Stet, amerikanske Nynex, samt den greske forsikringsgruppen Interamerican (Telestet). Disse to selskapene har konkurrert steinhardt mot hverandre i år, for å sikre seg best mulig utgangspunkt før OTE kommer på banen. Derfor er det mulig at OTEs vil favorisere den partner som raskest kan få det nye nettet i drift, slik at konkurrentene ikke får altfor stort forsprang.

Annonse


Annonse


Annonse