Annonse


Midt i smørøyet

Når selskaper skal lykkes i tele- og datakomm-bransjen er det ikke tilstrekkelig å ha gode produkter: Det handler først og fremst om å ha riktige produkter – til riktig tid. Cisco er et godt eksempel på dette: Selskapet har opp gjennom årene levert mesteparten av ruterne som bygger opp Internett. Da Internett-eksplosjonen så kom, måtte også salget av Cisco-rutere eksplodere, og det har skjedd. Den samme historien kan vi se for nr. 2 i nettverksbransjen, 3Com, som har hatt glede av det faktum at Ethernet ble den klart foretrukne LAN-teknologi, skriver Telecom Revy.

Suksess også på Wall Street
Akkurat i høst er man i ferd med å se enda en slik utvikling. Det dreier seg om Ascend Communications, som i løpet av de siste månedene har fått stor oppmerksomhet, i markedet såvel som på Wall Street, for sine Internett-produkter. Selskapet har satset på noen av de rasktest voksende delmarkedene i Internett-segmentet, og selger blant annet mer fjernoppkoblings-utstyr enn noen av konkurrentene, sier Datquest.
Det siste eksempelet på dette kom denne uken, etter at Ascend kunne fortelle at selskapet snart vil lansere produkter som ikke bare gjør det mulig, men også relativt enkelt, for Internett-tilbydere å ta imot oppkall fra 56 Kbps modem. Ikke før var meldingen kommet før Ascend-aksjene føk i været med 5,25 dollar til årsbeste på nesten 74 dollar. Årsak: At Ascend lenge har vært en av markedslederne innen dette segmentet – og all snakk om 56 Kbit-modem de siste månedene har gjort at folk endelig har begynt å lure på hvordan data fra disse modem-modellene (når de kommer) skal behandles i andre enden.

Ikke modem-bank: MAX
Netopp “andre enden” er et av Ascends sterke punkter. MAX er navnet på produktfamilien som er alternativet til modem-bankene som i dag gjerne dominerer lokalene hos de store Internett-leverandørene: Ledende leverandører som UUNET, den første, kommersielle Internett-leverandøren i USA, har basert seg på MAX på alle sine Internett-noder, siden det da blir mulig å kvitte seg med tusener av analoge modem.
– MAX er digitale modem, sier Donald Swahn, leder for Ascend Nordic. – Vi tar i mot innkommende, anloge forbindelser i den ene enden og sender dem direkte videre som digitale signaler til digitale bredbåndsnett, som 2Mbit-linjer, i den andre. Dermed slipper man en ekstra runde demodulering/modulering, samtidig som et digitalt modem er betydelig enklere å styre. De største modellene, MAX TNT, kan ta seg av inntil 672 samtidige brukere som kobler seg opp via modem, ISDN eller Frame Relay – og alt dette kan styres sentralt uten at det er nødvendig med egne konfigurasjonsrutiner for hver enkel linje, slik man må gjøre i en modembank, sier Swahn. – Styringen er basert på en sentral database – og man kan ha konfigurasjonsopplysninger for 1 eller 500 MAX-bokser på plass her, klar til bruk.

Hvem skal ta imot 56Kbps?
Nettopp MAX er nå basis for samarbeidet mellom Rockwell og Ascend om 56 Kbps modem – og dermed for utviklingen på børsen de siste ukene. Løsningen vil basere seg på Rockwells 56kbps-teknologi sammen med MAX, slik at man nå får denne høyhastighets modemtilkoblingen inn i tillegg til ISDN, vanlige analoge modem og Frame Relay i MAX.
Problemet for 56 kbps-teknologien er jo nettopp at også internett-tilbyderen må ha teknologien på plass for at brukeren skal ha noen glede av det, selv om man fremdeles er avhengig av blant annet linjekvaliteten for å få det til. Det er helt sikkert at mange brukere aldri vil kunne få glede av 56kbps-modem selv om de er koblet opp til en digital sentral. Ascend regner med å ha den nye versjonen av MAX leveringsklar i januar.
– Men MAX er bare en del av produktspekteret til Ascend, sier Donald Swahn. – Vi statser i tillegg på alle de enheter som er nødvendige i avdelings- og hjemmekontoret, for å koble seg opp mot Internett, vi satser på produtkter for videkonferanser og multimedia-tilgang – og vi satser på sikkerhetsproduktene som også er nødvendige.

Lanseringer i kø
Selskapet har blant annet nylig lansert Ascend Access Control (AAC), som skal gi full tilgangs-kontroll og autorisasjon over hele nettet, basert på Radius, som etterhvert er blitt industristandard innen nettsikkerhet. I følge Ascend er AAC det første Radius-baserte produktet med grafisk brukergrensesnitt i stedet for Unixbasert kommandolinje. ODBC-støtte gjør det mulig å koble aksess-serveren opp til andre databaser, som Sybase, Oracle og Informix,.
En annen, fersk lansering er Ascends GRF 400 IP-svitsj, som er kommet inn i produktkatalogen etter et innkjøp tidligere i år, og som skal gjøre det mulig å svitsje IP-trafikk direkte over et optisk nettverk. I første omgang handler det om Sonet i USA, men europeiske SDH vil også komme. Dermed blir det også enklere å videreformidle IP-trafikk fra Internett-noder direkte til serverne, uten å beslaglegge verdifull svitsjekapasitet hos teleoperatørene.
Og i tillegg har selskapet også lansert en ny familie produkter (terminaladaptere) for enbruker ISDN-aksess, kalt NetWarp. Det er snakk om ISA-baserte ekspansjonskort som støtter alle Windows-versjoner, som er basert på Plug and Play. Den europeiske versjonen av produktet (NetWarp S) har en listepris på 169 dollar.

Annonse