Annonse


Kobber = gull

Krish Prabhu er ikke i tvil: Fremtiden for de gamle teleoperatørene heter ADSL. – Internett-eksplosjonen er i ferd med å gi allverdens teleoperatører – og særlig de amerikanske – en gigantisk hodepine, sier Prabhu til Telecom Revy: – Deres svitsjer og stamnett er ganske enkelt ikke laget for den type trafikk som Internett medfører. Linjer og svitsjer blir blokkert fordi en Internett-oppkobling gjerne tar tredve minutter der en vanlig telefonsamtale tar tre. Men nå sitter vi på løsningen som kan gjøre om hodepinen til en gullgruve for teleoperatørene: ADSL kombinert med ATM gir brukerne opp til 200 ganger raskere Internett-forbindelse, samtidig som trafikken kan ledes bort fra de vanlige svitsjene og samtidig som operatørene kan tjene nye penger på sine gamle, ofte nedskrevne, kobberkabler.

Fra stamnett til forbruker
Hvem denne Prabhu er, som har så klare ideer om ADSL? Jo, han er “President, Broadband Divison, Alcatel Telcom” i Antwerpen, Belgia – og dermed også ansvarlig for ADSL-produktene.
Egentlig jobbet bredbånds-divisjonen med helt andre ting: Stamnett-forbindelsene mellom operatørenes sentraler, nasjonalt og internasjonalt. Men for fem år siden begynte Alcatel å jobbe med ADSL, dengang først og fremst med tanke på interaktiv video over teleoperatørenes linjer.
Samtidig dukket imidlertid Internett-fenomenet opp, sammen med stadig voksende filstørrelser på det som skal overføres over nettet. Og dermed ble interessen på ny vekket for ADSL. Ikke minst viktig er at man beholder et segment av den tilgjengelige båndbredden til vanlig telefoni når man bruker ADSL. 96 prosent av kapasiteten i en kobbertråd blir ikke benyttet under en vanlig telefonsamtale. Det er denne kapasiteten som ADSL-modemet utnytter, samtidig med at man kan ringe på vanlig måte.

ADSL til 64 millioner
Den viktigste enkelthendelsen de siste par årene er den amerikanske såkalte Joint Procurement Consortium-utlysningen, hvor fire amerikanske Baby Bells med tilsammen 64 millioner telefonlinjer ønsket tilbud på ADSL. Tilsammen 35 operatører leverte inn anbud, i håp om å få levere ADSL-løsninger til anslagsvis fire millioner abonnenter i år 2000. I begynnelsen av oktober ble det klart at Alcatel har vunnet denne anbudskonkurransen, selv om kontrakten fremdeles ikke er undertegnet.. Dermed var plutselig Alcatels Broadband Division og Krish Prabhu plutselig i fokus igjen.
– For teleoperatørene er ADSL noe av det beste som er skjedd de siste årene, sier Prabhu. – Det betyr nytt liv for de gamle kobberkablene, samtidig som det blir enkelt for operatørene å konkurrere med andre høyhastighets teknologier så som kabelmodem eller satellittkommunikasjon – når det kommer. Samtidig er dette selvfølgelig også noe Internett-brukerne ønsker: Man kan kommunisere med Internett nesten 200 ganger raskere enn med vanlig, analogt modem – og det til en pris som i dag ligger på omlag 500 dollar pr linje. Det er med dagens teknologi – vi har all grunn til å regne med at prisene vil gå radikalt ned etterhvert som markedet vokser. Husk at teknologien, i begge ender, kun er basert på silisium. Vi har allerede redusert vår gamle boks til en tredel av størrelsen. Gi oss et par år til og vi vil ha hele ADSL-modemet på en brikke, sier Prabhu.

ATM over ADSL
Hva er det så man får i dag for omlag 500 dollar, eller i overkant av 3000 kroner? Jo, det er selve ADSL-modemet, Alcatel 1000 ADSL, som gir inntil 5-6 Mbit/s, avhengig av avstanden fra sentralen. ADSL er en teknologi hvor hastigheten beror på såvel linjelengde mellom sentral og abonnent som på kvaliteten på selve linjen.
I Alcatels modell har man satset på DMt-teknologien (discreet multitone) for at modemet selv skal kunne detektere og ta hensyn til varierende linjekvalitet. Dessuten har Alcatel satset på at data skal overføres som ATM-celler helt frem til abonnenten. I andre enden, det vil si i teleoperatørenens RAN (remote access node), er det også basert på ATM i multiplexeren som kan takle inntil 480 samtidige forbindelser og sende det videre via en ATM-svitsj til Internett-leverandørens servere. Det er altså snakk om ATM fra begynnelse til slutt i Alcatels løsning.
– Dette har vi valgt fordi ATM fullt ut kan utnytte den fysiske bit-hastighet som DMT-modemet tilbyr, sier Martin De Prycker, Vice President, Broadband Division. – Dessuten kan man utnytte ATM—teknologien til å begrense den tillatte hastigheten for hver enkel abonnent, avhengig av hva han eller hun ønsker å betale for. I dag er ATM den klart beste teknologien for høyhastighets kommunikasjon, derfor har vi lagt inn en ATM-brikke for å dekode cellene i selve modemet. ATM-brikken er faktisk en av de tre basisbrikkene i Alcatels løsning, sier De Prycker.

Full video
Alcatel har for øvrig undertegnet flere kontrakter om ADSL. Det dreier seg om et prøveprosjekt for Televerket i Østerrike og det gjelder en kontrakt med Singapore Telecom. Og interessen for teknologien er stor blant operatører som ser muligheten for å utnytte sin gamle kobberinvestering best mulig.
– Og hvis man trenger enda høyere hastigheter, kanskje 25 Mbit/s til hjemmet, så kan ADSL også ordne dette, sier De Prycker. – Det eneste operatøren må gjøre, er å bygge mer fiberkabel i gaten. De siste meterne inn til huset kan man fremdeles bruke de gamle kobbertrådene, selv om de har vært der i hundre år – og likevel kjøre full video på flere kanaler på PCen hjemme.

Annonse