Annonse


Bill med visjoner

Ikke overraskende tegnet Gates en lysende framtid for PC’en. Men han mente også at Microsofts vekst ville bli svakere i tiden som kommer, – Kanskje stoppe opp…men utviklingen er veldig sterk
.

Internett har vært et viktig område for Microsoft det siste året. Nå ønsker Gates at det å trykke på en «knapp» på browseren skal være nok for koble seg på nettet.

Hver PC skal kunne være en server for alle som ønsker å la maskinen stå på døgnet rundt. PC’ene skal brukes anderledes. Gates ønsker en konstant oppdatering av skjermen med nyheter av forskjellig slag.

PC’en skal bli mer «personlig». Og mye av de tekniske løsningene skal sluttbrukeren slippe å ta stilling til.

Annonse


Her er noen utdrag fra Gates tale:

Om objektorientering
Jeg holder ikke styr på hvor mange Comdex-messer hvor jeg har sittet i panelet og hørt diskusjoner om hvem som var mest objekt-orientert. Faktisk gikk denne «hypen» så langt at det ble nødvendig å oppfinne et nytt uttrykk: Sann objekt-orientering, i motsetning til bare vanlig objekt-orientering.

Om fjernsyn
Jeg tror det kan være en bra ting å koble seg opp mot Internett via fjernsynet. Å bruke en spillmaskin, og å utbygge den med et modem er en mulighet, å bruke en dedikert boks er en annen. Microsoft arbeider sammen med et antall firmaer på dette…

…Men alt kompletterer PC’en. Den er stadig skjermen du ønsker å sitte ved, redigere din elektroniske post, beregne skatten din, gjøre hjemmeleksene.

Om nettverksdatamaskiner
Folk har mange forskjellige definisjoner av dette uttrykket…

En skal være forsiktig her – spesielt når det snakkes om å fjerne harddisken – det kan være lett å overbelaste nettverket. …

…En vil ende opp med å bruke dramatisk mye mer enn hva harddisken koster for å oppgradere serveren, for å øke ytelsen i slike omgivelser.

Om Microsoft
Jeg tror ikke at noen i vår bransje ville ha spådd for fem år siden at vi skulle nå denne størrelsen. Dere forstår, 200 millioner (enheter solgt) er utrolig, og det har vært en veldig, veldig sunn vekst. Veksten i prosent må selvfølgelig bli mindre. Når du når et salg på 70 millioner enheter i året, så er det vanskelig å vokse med mer enn 10 prosent. Og det kan kanskje komme noen år da det ikke blir noen vekst i det hele tatt. Men utviklingen er meget sterk.

Om PC’en
1997 vil bli et viktig år. I dette året vil vi gjøre fremskritt i form av PC’ens skalerbarhet, i dens tilpasning Og budskapet vil nå markedet.. PC’ens tilpasningsevne skyldes både raskere prosessorer, og forbedringer i programmene.

En nøkkel til bedre ytelse er paralellprosessering. I dag kan maskiner med opp til åtte prosessorer i systemet yte nesten åtte ganger så mye som en enkelt.. …Vi vil jobbe med opp til 16 prosessorer de neste årene

Om raskhet
Et konkret bevis på maskinenes tilpasning og forbedring hvordan de blir raskere. For to år siden var en standard ytelse på en databasetest 600 transaksjoner i minuttet, i dag er vi oppe i 6 000, og i løpet av to år tviler jeg ikke på at vi skal nå 60 000.

Maskinen gjør arbeidet
Det er en mengde saker som vi kan overlate til datamaskinene å utføre. Jeg elsker ideen om at mine vanligste stavefeil blir automatisk korrigert, eller at jeg kan se hvor jeg har gjort en feil…Og det er ganske kult, for hvis noen sender e-mail til meg, så ser jeg selvfølgelig også hva de har skrevet feil.

Om Internett
Når du kjøper en PC så er det bare «Trykk på knappen» for å koble deg mot nettet. Dette betyr at du har en pakke med browser, med elektronisk post, med TCP/IP. Du klikker på knappen, ser på listen over Internett-forbindelser, velger leverandør, oppgir nummeret på kredittkorten hvis du har ett, og du er på nettet.

Internettet er overalt. Jeg mener, du kan ikke unngå det. Det er til og med et fenomen blant guttunger hvor de skryter av hvem som har den beste forbindelsen…

Personlig bruker jeg Internettet til å kjøpe bøker, leser om graviditet og hva som foregår…
Jeg spiller bridge, forsøker å holde meg oppdatert i bio-teknologi…

Det er mengder av morsomme ting på nettet, men det er også forretninger. Jeg tror vi får en forening av morro og alvor i år. Dette er veldig spennende, for nå kan vi bruke nettet til å oppgradere programmer…
I stedet for å kjøpe en boks annet hvert år kan du nå få en kontinuerlig oppgradering.

Sosial utfordring
Hvordan skal vi gjøre disse verktøyene tilgjengelige for alle? Ikke alle har råd til å kjøpe en, så vi trenger støtte fra skoler og bibliotek. I år har vi støttet flere hundre bibliotek med maskiner og med programvare, og det er en glede å se at de blir brukt.
Nye grupper av mennesker kommer til biblioteket, det er likt det som skjedde for 100 år dien, hvor bøkene var nye for mange, og du kunne gå til biblioteket og lese de samme bøkene som andre gjorde.

Om fremtiden
Jeg er faktisk misunnelig på ungene som vokser opp i dag. De behøver ikke gå gjennom det som vi har gjort. Og jeg tror, når vi ser tilbake på dagens datamaskiner, jeg tror vi vil si: Hei, det er den typen maskiner som ikke kan lytte, ikke kan snakke, ikke kan se…
Og det vil være litt av et verktøy disse ungene vil ha for å tilfredsstille sin nysgjerrighet. Det vil bli ganske imponerende.