Annonse


Regning uten vert

Det greske televerket OTE har valgt ut ni grupperinger som mulige samarbeidspartnere for det kommende DCS 1800-nettet som skal bygges ut i landet. Men fire av dem er kanskje mindre interessert en OTE hadde regnet med: Bellsout, Bouygues, Tele Danmark og SBC var ganske enkelt ikke interessert i å stille på planlagte møter i november for å diskutere videre planer.

Telenor på plass
Men Telnor er svært interessert, og stilte opp i Athen 12. november for å diskutere OTEs planer og hvilke betingelser som eventuelt må oppfylles for at Telenor skal bli den foretrukne partner. Telenor har allerede for lenge siden definert Balkan-regionen som sitt hovedsatsingsområde, og har allerede eierandel i ungarske Pannon GSM og personsøker-selskapet AirPage Telekommunikation i Østerrike. I Telenor venter man også med spenning på avgjørelsen om hvilke to (av tilsammen 6) interessenter som får GSM-lisens i Romania. OTE er forøvrig sammen med Telenor i det rumenske Zephyr-konsortiet, men Balkan-ansvarlig Christian Hiemeyer i Telenor tidligere gjort det klart at såvel OTE som Telenor er enige om at et eventuelt samarbeide i Romania ikke skal ha innvirkning på det som skjer i Hellas.

Lang investeringstid?
Fire av de ni inviterte selskapene var altså ikke interessert i å stille opp i samtaler med OTE i Athen. Av de siste fire, har såvel det sveitsiske televerket PTT og den britiske mobiloperatøren Orange gitt beskjed om at de har reservasjoner i forhold til opplegget. Dette gjelder blant annet selve strukturen på det datterselskap OTE skal opprette for å utvikle mobiltelefon-aktiviten, det gjelder kvaliteten på de ansatte og de gjelder graden av fleksibilitet når man snakker om ansatte-relasjoner. I tilegg ønsker selskapene også å vite mer om forholdet mellom DCS 1800 og GSM, som allerede er utbygd i mesteparten av Hellas. Og sist, men ikke minst: De to selskapene vurderer hele investeringen på omlag 100 milliarder drakmer i DCS 1800-prosjektet, siden alt tyder på at det minst vil gå fem år før man får positiv likviditetsstrøm i det nye selskapet.