Annonse


EU godkjenner Unisource

Presset har vært hardt mot den spanske regjeringen den siste tiden, fra såvel EU-kommisjonen som fra Unisource og Telefonicas ledelse. Årsaken har vært at Spania hittil har vært fast bestemt på å utsette liberaliseringen av telemarkedet så lenge som mulig, offisielt fordi landet er i en utbygningsfase hvor det ikke er plass for konkurranse.
Men dette har ikke vært forenlig med Unisource-avtalen, som vil gi Telefonica anledning til å tjene penger i andre land – i konkurranse med selskaper som ikke har anledning til å komme inn på det spanske markedet. Derfor har EU-kommisjonen lagt søknaden om godkjennelse av Unisource til side. Det samme har skjedd med godkjennelsen av samarbeidet mellom AT&T og Unisource i den såkalte Worldpartners-alliansen.

Så dermed måtte utviklingsminister Arias Salgado kaste inn håndkleet: Han flyttet frem avviklingsdagen for telemonopolet. Riktignok ble det et kompromiss: 1. desember 1998 i stedet for 1.januar, men det er likevel ingen tvil om at EU-kommisjonen vant. Salgado sendte ut en melding hvor han skrev at dette var en “god avtale for landets produktivitet” og at det også ville være til for (delvis statseide) Telefonica. Og det er mulig at også staten tjener på dette allerede på kort sikt: Telefonicas toppsjef, Juan Villaloga, har nylig advart om at manglende godkjennelse av Unisource-avtalen vil resultere i at aksjekursen faller med 15 til 20 prosent – noe som vil bety mye når staten om ikke lenge skal selge sin siste eierpost på 21 prosent av selskapet.