Samferdselsdepartementets vedtak innebærer ingen endelig avgjørelse av saken, men er en foreløpig utsettelse blant annet av STFs krav om umiddelbar leveranse av samband til Teletopia. Departementet sier seg enig med Telenor i at saken er av så viktig prinsipiell betydning at den bør ferdigbehandles på skikkelig måte før Telenor må gi Teletopia tilknytning, slik STF krever. “STFs vedtak kan få vidtrekkende konsekvenser for Telenor, bl.a. ved at også andre aktører kan påberope seg vedtaket”, heter det i departementets begrunnelse for utsettelsen av saken.
Feil hjemmel?Departementets vedtak om utsettelse er tatt med utgangspunkt i forvaltningslovens paragraf 42, hvilket i seg selv er et interessant grep. I følge Teletopias advokat, Harald Arentz Brænd, har ikke departementet hjemmel i denne paragrafen til å foreta slikt inngrep. Dette fordi da Telenors klage ble behandlet av STF, fattet STF en såkalt prosessledende beslutning om ikke å gi klagen oppsettende virkning.

Teleforvaltningsrådet har ikke behandlet saken ennå. Det har imidlertid ikke forhindret departementet fra å gjøre et vedtak, noe som harmonerer heller dårlig med åpne-nett-forskriftens paragraf 20. Der heter det nemlig at “Klagesak av prinsipiell betydning eller telepolitisk karakter avgjøres av Samferdselsdepartementet ETTER (vår utheving, red.anm.) at Statens teleforvaltningsråd har gitt begrunnet forslag til vedtak”.

Tvisten mellom Telenor og Teletopia er en langvarig disputt fylt med dokumenthauger, advokatkrangler, rettstvister og utsettelser. Med den siste utsettelsen fra Samferdselsdepartementet trekkes saken ytterligere i langdrag, og det spørs vel om saken vil få sin løsning før rundt årsskiftet, da det blir avklart hvilket departement som skal overta ansvaret for behandlingen av saker der Telenor er involvert.

Uansett utfall av Teletopia-saken vil enden på visa bli et erstatningssøksmål mot Telenor. Teletopias grunnlegger Robert Hercz har for lengst varslet rettssak mot Telenor med krav om erstatning for inntektstap for perioden det har tatt Teletopia å komme i drift. Telenor har tidligere anslått Teletopias markedsandel – hvis selskapet hadde kommet i drift – til ti prosent. Totalmarkedet for de tjenestene Teletopia vil tilby er i Norge i størrelsesorden 400 millioner kroner. Et erstatningssøksmål vil derfor kunne ligge rundt 40 millioner kroner.

(Se også dagens kommentar: «Javel Statsråd»)
»
Annonse