Annonse


Forsinkelse i Romania

– Det er en viss sjanse for at avgjørelsen kommer allerede lørdag, og jeg må innrømme at jeg kommer til å sitte parat ved telefonen hele helgen, sier Christian Hiemeyer, Balkan-ansvarlig i Telenor Invest. – Men vi er vel egentlig vant til at det kan skje forsinkelser i denne regionen, så noen overraskelse er det ikke at avgjørelsen lar vente på seg.
Telenor er med i lisenskonkurransen i det såkalte Zephyr-konsernet, som også har Motorola og TeleDanmark med blant medlemmene, sammen med en rekke rumenske selskaper. I siste liten kom også greske OTE med i konsortiet, som regner med å bruke minst en milliard dollar på utbyggingen. I tillegg kommer en lisensavgift på 100 millioner dollar. Totalinvesteringen for konsortiets medlemmer er anslått til 600 millioner dollar, i tillegg kommer kreditter.
Men det er på ingen måte sikkert at Zephyr vinner, selv om Telenor har 50% sjanse denne gang: Tilsammen fire konsortier, med medlemmer som Alcatel, Telecom Finland, AirTouch, Stet, Bouygoues og Telefonica, har søkt om å få en av de to lisensene som skal tildeles.
Forøvrig er det mulig at det er nettopp Telefonica som er årsaken til forsinkelsen. Dette selskapet etablerte nemlig i 1992 et analogt mobilnett, og mener at avtalen fra dengang også gir rett til å få lisens på et GSM-nett; noe myndighetene benekter. Derfor truer Telefonica med å gå til retten for å stoppe hele lisenstildelingen.

Annonse