Annonse


Aksesskampen

­ Mye av livsnerven til teleoperatørene kan bli kuttet dersom man begyner med flat pris på aksess. I California opplevde jeg nylig at jeg kunne være koplet til Internett i en måned for 124 kroner, sa Jostein Torp i sitt meget tankevekkende foredrag.
Perspektivet blir ekstra dramatisk hvis vi forutsetter at tale over Internett med skikkelig kvalitet snart blir en realitet.
­ Teoretisk kan tale overføres med et båndbreddeforbruk helt ned i to kbit/s. Jeg er overbevist at høykvalitets tale kommer på Internett temmelig raskt og at det vil bli sammenkoplinger mellom Internett og telefonnett. Internett kan overføre bits og all informasjon omgjøres til bits. Det er i ferd med å komme løsninger som kan løse både tale og video, sa Jostein Torp.
­ Men det kan bli dyrt å gjøre det for billig. Med flate takster på aksess kan det rett og slett bli for lite penger i systemet til å finanisere nettutbyggingen, sa Torp,
Og tro nå ikke at teleoperatørene vil være alene på banen. OBOS-initierte Nettex er et eksempel på at for eksempel boligsamvirket gjerne vil ha styringen med lokalaksessen. Kabelfirmaene er andre med ambisjoner på området.