Annonse


Java betyr bedre økonomi

Java er både programvare og maskinvare. Det er imidlertid ikke det poenget Sun Microsystems vil få fram gjennom sin storslåtte mediejippo i “The Big Apple” denne uka. Det vesentlige for Sun er å vise med konkrete eksempler at Java-basert databehandling allerede er her og at det betyr reduserte kostnader for den som tar teknologien i bruk. Sun skal med andre ord føre bevis for en ofte sitert Gartner Group-rapport som konkluderer med at Java Computing reduserer kostnadene med omlag 75 prosent sammenliknet med tradisjonelle PC- og Unix-løsninger.
– Målet er å bevise at dette er et reellt alternativ til dagens desktopmodell, sier markedsdirektør Jens R. Rugseth.

Under 1000 dollar
Blant det som tirsdag blir presentert som “proof of the pudding” er to kundeeksempler : Federal Express, som allerede kjører én million JavaStations og blomsterkjeden InterFlora som vil binde sammen sitt forhandlernett med 23.000 JavaStations. JavaStation er Suns nettverksdatamaskin som blir offisielt lansert her i New york i dag. NC’en skal koste under 1000 dollar.
– I alt har Sun inngått over 1000 store kontrakter med ulike virksomheter og organisasjoner om å ta i bruk Java som IT-plattform. De fleste produktene det er snakk om er nye løsninger for så¨kalte greenscreens (for eksempel 3270/VT220) som er mye brukt til transaksjonsbehandling innen bank- og finansnæringen, og det man kan kalle én-applikasjonsløsninger der stikkordet er konflikthåndteringer, sier Rugseth.
Han konstaterer at IT-bransjen i stadig økende grad synes å mene at Java Computing er noe som “skal skje nå!”. Et godt eksempel på at en hel bransje nå tar Java-konseptet på alvor, er IBM, som faktisk bruker over seks ganger så mye penger på Java-utvikling som det Sun selv gjør.

Overrasket
Suns sjefsarkitekt på Java, Bud Tribble, er selv overrasket over hvor fort store selskaper adopterer og tar i bruk den nye teknologien.
Han tror imidlertid han vet hvorfor: – Det er to hovedgrunner til dette . Den største fordelen er at Java er helt plattformuavhengig. Dernest sentraliserer Java systemadministrasjonen, slik at dagens PC-brukere ikke lenger kan gjøre hva de vil med sin egen arbeidsstasjon. Med Java kan du drive lokal databehandling på bordflaten, men all overvåking, kontroll, administrasjon og vedlikehold er flyttet til serveren. Dette gir en fenomenalt bedre økonomi enn dagens “tykke” klientløsning, og det er dette som er den drivende kraften bak Java, sier Tribble.
Han har seks råd til hvordan virksomheter skal gå inn i den nye nettverksæraen:

1. Du bør bygge en intranett-infrastruktur basert på Internett-teknologier.

Annonse


2. Du bør snarest gjøre alle dokumenter som du ønsker at så mange som mulig skal se web-kompatible (det vil si HTML-format).

3. Gjennom hele virksomheten bør du installere og ta i bruk browsere og det Sun kaller “web-tops”.

4. Du bør la alle dine databaser snakke med the world wide web – hvilket betyr at her kommer klient-tjener-applikasjoner, altså Java, på world wide web.

5. Du bør skrive nye Java-programsnutter (applets) som kan kjøres overalt (for eksempel hopper IBM på dette til ærværdige VMS og CICS)

6. Du bør tenke smått for klienter, stort for servere.

Tung motstand
– Sun-slagordet fra 80-tallet om at “The network is the computer” er nå skiftet ut med munnhelet “ The network is the enterprise service”. I morgen vil slagordet være “The network is the applikation service”, sier Tribble.

Det er mulig han får rett. Men bak døra lurer oktetten: Intel, Compac, Hewlett-Packard, Digital, Gateway2000, Packard Bell, Texas Instruments og Dell Computer, som sammen med Microsoft planlegger å lansere en slags nett-PC under fellesbetegnelsen reference plattform. Legg merke til at Intel står på lista. Det er nemlig dem, ikke Bill Gates og Microsoft, som trolig har mest å tape på en eventuell NC. Hele Intels virksomhet avhenger av at prisene på datamaskiner holder seg på et høyt nivå, og at den ikke faller ned på Oracle-sjefen Larry Ellisons drømmegrense på 500 dollar. Nett-PC’en, som vil kjøre standard PC-programvare, kommer i salg en gang i 1997.