Trond Heggelund

Annonse


Nytt «Spark» fra Philips

Trond Heggelund«Spark» sies å være verdens minste, letteste og mest sendekraftige GSM-telefon. Dagens Telecom var en av de første i verden som fikk se den nye telefonen fra Philips. I slutten av september annonserte de at det ville komme en ny og utvidet Fizz-modell med fullverdig dataløsning (PCMCIA) rundt månedsskiftet oktober/november. Konkurrentene Nokia, Motorola, Ericsson og Panasonic vil sikkert få litt bakoversveis når det blir kjent at de første Spark-telefonene kommer på markedet allerede i neste uke.
Dagens Telecom så med selvsyn at Philips Consumer Communications nå har lagt om og økt produksjonstakten betydelig ved deres store fabrikk i Le Mans.

Nordmenn tilstede
Torsdag formiddag var en hel gruppe av norske mobiltelefon-butikkeiere i Le Mans for å besiktige produksjonsstarten av Spark. Etter det Dagens Telecom erfarer vil de norske deltagerne i neste uke få et eksemplar av de telefonene de selv så ble produsert i Frankrike.
Fabrikken jobber nå fem skift i døgnet og har hele 1.400 ansatte i den store produksjonshallen. Ledelsen vil ikke ut med hvor mange Spark-telefoner de kan produsere i døgnet ved fabrikkene som ligger i Le Manns og Singapore. Fra produksjonsstart til mobiltelefonen er pakket i eskene tar det kun 20 minutter. Effektiv produksjon er etter Dagens Telecom beregninger kun mellom 11 og 13 minutter per telefon.

Tar opp kampen
Den nye telefonen vil utvilsomt ta opp kampen med Nokia 8110 og Ericsson 388. Spark´en er 139 x 56 x 18 mm (135 cc). Med den letteste batteriløsningen veier vindunderet kun 129 gram.
– Vi har testet den nye mobiltelefonen og er ikke lite stolt over å kunne fortelle at Spark har opptil 350 timers standby-tid og opp til 10 timers taletid når du bruker et litiumbatteri på 4000 mAh. Jeg er ikke helt sikker, men denne løsningen veier i overkant av 225 gram, sier konsernsjef Mike McTighe til Dagens Telecom.

Prisen hemmelig
Verken McTighe eller hans nordiske salgsfolk vil ut med hva Spark vil koste i norske butikker. Etter det Dagens Telecom erfarer vil prisen være på mellom 3.000 og 4.000 kroner. Med andre ord i samme prisleie som konkurrentene Nokia 8110 og Ericsson 388.
Med Spark forsøker Philips å ta ledelsen i bedriftsmarkedet. Foruten hastige næringslivsfolk med stort data- og fakskommunikasjonsbehov er det andregangskjøpere av mobiltelefoner som er målgruppen. McTighe regner dessuten med at en del brukere av Philips egen Fizz-telefon nå kommer til å skifte til Spark.

I fyr og flamme?
«Spark setter verden i flammer», skriver markedsfolkene i Philips med brask og bram i forbindelse med lanseringen. Riktig nok er det en oppsiktvekkende telefon selskapet har laget, men Dagens Telecom tror likevel at det er lenge til «Spark»-støttingen kommer til å svi av hele kloden.