Annonse


Personsøkere avlyttes

Da Telecom Revy brakte sin reportasje om avlyttingsprogrammer som ligger fritt tilgjengelig på Internett, var dette helt ukjent for Telenor Mobil, som driver personsøkertjenestene i Norge. Det har riktignok vært kjent at man kan avlytte slike nett, men utstyret har vært så kostbart og vanskelig tilgjengelig at det ikke har vært sett på som noe problem.Nå finnes imidlertid programvaren på Internett og alt man trenger i tillegg er en radioscanner som kan kjøpes fra kataloger, på internasjonale flyplassers taxfree-butikker – eller over Internett, den også. Dermed er det fritt frem for alle som ønsker det å avlytte personsøkernettet, hvor nettet ikke kjenner hvor mottakeren befinner seg og hvor alle meldinger derfor sendes ut over alle sendere i hele landet. Derfor er det relativt enkelt å snappe opp meldinger, mellomlagre dem på en PC og dermed bruke vanlige søkemekanismer for å finne “interessante” meldinger. I løpet av mandag kommer personsøkerdivisjonen til å bestemme hvorvidt de skal gå ut med melding til kundene om at de kanskje bør være forsiktige med å sende ut sensitive opplysninger over personsøkernettet. I mellomtiden sier direktør Georg Apenes i Datatilsynet til Aftenposten at det er klanderverdig at kundene ikke er blitt gjort oppmerksomme på avlytningsmuligheten.

Annonse


Annonse


Annonse