Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto.

Annonse


Nå fengsler Kina personer de tror er i ferd med å begå lovbrudd – datamaskiner følger med på alt

Det høres ut som dystopisk science fiction og det er veldig Orwelliansk, men Kina gjør det allerede.

Det avslører en ny rapport fra Human Rights Watch.

Dette har vi hørt om før, men bare i filmer

Det vil si at de nå fengsler personer de tror kommer til å begå lovbrudd. Hvordan? Ved å samle sammen så mye informasjon som mulig om vedkommende på nett.

Prosjektet er allerede testet i landets vestre region, Xinjiang.

Annonse


Det er for øvrig også bekreftet at Apple har flyttet sine kinesiske iCloud-data og krypteringsnøkler til Kina i samarbeid med selskapet Guizhou-Cloud Big Data.

Til Reuters forklarer Apple at brukere med kinesisk iCloud-konto må godkjenne nye avtalevilkår før de flyttes over til det nye datasenteret i Kina.

Anonymitet finnes ikke

Programmet heter IJOP (Joint Operations Platform) og samler sammen data fra en rekke kilder:

  • Kameraer som kjenner igjen ansikt
  • Kameraer som snapper opp bilskilt
  • WiFi-sniffere
  • Politi-sjekkpunkt
  • Bankhistorikk
  • Politirapporter gjort på mobil-apper ved hjemmebesøk

Kinesere som handler for mye mat kan rapporteres til politiet

Rapportene lages med en gang noen gjør noe som kan virke mistenkelig, for eksempel om man kjøper store mengder gjødsel eller sanker inn veldig mye mat, handler mye bensin eller en bil – da melder datasystemene dette til politi som har i oppdrag å handle samme dag.

Personer som blir tatt blir så sendt til et treningssenter der de får beskjed om å tenke “korrekt” politisk.

Masseovervåkingen er bare en liten del

“Vi har dokumentert sammenhengen mellom et stort dataprogram og fengsling. Vi sier ikke lenger at massovervåkning går dypt og er påtrengende når det gjelder personvernrettigheter, noe som selvfølgelig er grunn til stor bekymring, men det går langt lenger enn som så”.

“Folk blir nemlig arrestert på en vilkårlig måte fordi de blir satt i disse politiske utdanningsinstitusjonene,” hevder forsker Maya Wang fra Human Rights Watch.

Avsløringene forklarer nå, i hvert fall delvis, hvorfor det i løpet av det siste året forsvant titusener eller kanskje hundretusenvis av mennesker fra den Tyrkisk-etniske gruppen Uyghur fra Xinjiang. Dette uten at personene skal ha gjort noe galt.

Politiet fornøyde

Kinesiske styresmakter har en helt annen oppfatning og er stolte over hva de nå får til. Politimann Xu Linglei forklarte nettopp ovenfor det kinesiske magasinet Nanfang at systemet automatisk oppdager mistenkeligheter, og at dette er en god ting:

“Før bruk av stor-data arresterte politiet bare personer etter at de hadde begått forseelser, og ofrene måtte lide tapene. Nå kan de, med utgangspunkt i informasjonsteknologi, ta forebyggende tiltak på forhånd.”

Handelskonsernet Alibaba er en av selskapene som leverer teknologien til kinesiske styresmakter takket være teknologi som kan kjenne igjen personer i video og vite hvor personer er.

 

Kilderr:
The Globe and Mail
Reuters
Reuters

Annonse