Apple HomePod låter best i klassen, men kan minst.
Apple HomePod låter best i klassen, men kan minst.

Annonse


TEST: Ingen høyttaler høres ut som HomePod

Vi har testet Apples første smarthøyttaler med Siri, et produkt som ikke er lansert i Norge.

Lyden

“Du vil ikke tro!!!” Du vil… nesten ikke tro det, for det er noe med lyden vi ikke helt klarer å sette fingeren på. Det er ingen som har prøvd å lage en høyttaler som HomePod før.

Det høres mer ut som å ha på seg hodetelefoner. Snodig, jeg vet. Du må nesten lytte selv.

Du kan, som med hodetelefoner, høre hva instrumentene spiller mer enn noen annen høyttaler i segmentet, inkludert Google Home Max som er mer som en litt “bråkete” party-høyttaler å regne, men ikke med helt de samme finessene i lyden.

Har du ikke et par gode hodetelefoner, eller stereo-høyttalere til minst 5000 kroner, vil du trolig høre helt nye ting i musikken du aldri har oppdaget før. Slik er det med denne også.

Annonse


Lyden HomePod serverer er noe man må bli litt vant til. Gå tilbake til en bråkete høyttaler med for mye bass, og du vil savne det ekspanderte lydbilde HomePod serverer.

Gjør mye mer enn en vanlig høyttaler (med lyden)

Apples saus er som vanlig hemmelig, men vi vet den former lyden etter rommet og at hver eneste låt fra Apple Music automatisk håndterer bass, diskant og mellomtone. Du kan ikke endre selv.

A8-brikken i denne jobber ivrig i kulissene, mer enn hva jeg hadde trodd på forhånd.

Den spiller samtidig høyt og med stram bass, men vi synes det er dumt at vi ikke kan skru av automatisk og endre selv.

Apple HomePod på innsiden.
Apple HomePod på innsiden. (Ill.: Apple)
Google Home Max på innsiden.
Google Home Max på innsiden. (Ill.: Google)

Studiolyd-ish

Den spiller ikke macho, men er mye mer forsiktig. Den håndterer musikken forsiktig og med respekt. Mer som folkene i studio liker det, men til forskjell fra en bedre høyttaler vil man ikke høre at programvare masserer lyden. Det får man inntrykk av her, og det stemmer jo.

Samtlige som har skrevet hvor høyt den spiller, bommer litt. Joda, den spiller ganske høyt, men lydbildet er ulikt alt annet du har hørt fra en hørt fra konkurrentene.

Lydbildet er intrikat og detaljert, men ved høyt volum skurrer likevel ikke lyden. De av dere som elsker å spille skikkelig høyt i et større rom bør vurdere Google Home Max, men denne spiller mye nærmere hva artisten hørte i studioet, samtidig som den spiller høyt nok for de fleste, i de fleste tilfeller.

Med Apple TV

Den låter flott, også til film og TV (uten tegn til etterslep – Apple TV fikser dette for deg), men den er såpass høy at den i mange tilfeller vil blokkere for bildet om du ikke ønsker at all lyd skal komme fra sidene. Det fungerer ikke helt, spesielt ikke om det er hyppig dialog.

Vi kan ikke vente til å teste dette i stereo-oppsett, men hvorfor stoppe der? Gi mulighet til å koble enda flere sammen, og man kan bruke dem til hjemmekino.

Mikrofonen

Det var flere ganger vi ikke forventet at Siri skulle høre oss, noe hun nettopp gjorde, uansett hvor vi var. Dette er imponerende og i våre tester bedre enn konkurrentene.

Dette er en viktig egenskap, for man gidder ikke bruke stemmestyringen om man må skrike. Det slipper man med denne. Her yter den bedre enn alle andre og imponerer. Det er uventet imponerende, men samtidig er bruksprosenten 95 til fordel mobil.

Les mer om hvor bra de seks mikrofonene yter:

Design

HomePod veier halvparten av det Google Home Max gjør (2,5 kg vs. 5,3 kg), men føles tung i forhold til størrelsen, noe man ønsker seg i høyttalere. Den er solid.

Den hadde vært vanskeligere å legge merke til, hadde det ikke vært for det vevde akustiske materialet som Apple skal ha forsket lenge på, og som er nøye valgt ut for å servere lyden korrekt uten å være i veien, men samtidig faktisk være kroppen til produktet.

Det er jo en fin detalj, og veldig likt Apple. Baksiden til Google Home Max er av plast og skiller seg ut fra fronten. Apples produkt er penere.

Google Home Max.
Google Home Max. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Apple HomePod.
Apple HomePod. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Smart? Bare litt

Siri kan styre Spotify, men det er snakk om grunnleggende kommandoer. Det er nemlig mulig å sende lyd til HomePod via AirPlay fra både Spotify og YouTube.

De mer paranoide av oss vil ikke like at den mangler dempe-knapp, som Google har på sine. Muligens tenker Apple at de ikke ønsker å bli oppfattet som snokete i utgangspunktet. Det er i hvert fall en merkelapp de har unngått til nå og kanskje en av årsakene til at Siri ikke er like smart som Google Assistant?

For å skru av “Hei, Siri” må man inn i Home-appen og si “Hei Siri, skru av Hei Siri” og andre veien for å aktivere igjen eller trykke på toppen av høyttaleren for å hente Siri opp og be henne lytte igjen. Du behøver for øvrig ikke sikte midt på, du kan trykke hvor som helst for å pause (den pauser også Apple TV).

Tips: Du kan sende musikk HomePod med Airfoil i Windows fra kilder som Spotify og iTunes eller direkte fra alt som spilles på Windows-maskinen, uansett kilde.

Dette er idiotisk dårlig: det er umulig å vite volumet på høyttaleren uten å se på mobilen. Det er nemlig ingen lyd eller visuell indikasjon når man trykker på volumknappene.

Vi kan Segway-e oss over til smart-funksjonaliteten igjen, for i motsetning til Assistant kjenner ikke Siri igjen forskjellige stemmer, noe som betyr at hvem som helst kan be HomePod om å lese opp meldingene dine eller sende av gårde en SMS (Dette fordrer at man har aktivert dette under installasjonen. Jeg tipper mange sier ja takk til alt).

Designet kommuniserer mest at det ikke spiller en rolle hvor eller hvordan den er plassert. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Ting du må vite

* Støtter ikke kalendere
* Kan kobles til Apple TV, men Siri-kommandoer er ikke støttet – kan aktiveres som standardhøyttaler for Apple TV
* Ingen AirPlay 2-støtte for stereo (kommer)
* Kan lese nyheter fra etablerte kilder
* Kan lese SMS, men ikke epost eller voicemail
* Du kan ikke be Siri om å ringe, men du kan bruke den som mobil-høyttaler

Siri er bedre enn tidligere da hun faktisk forstår meg. Hun høres også mer naturlig ut på høyttaleren. Vi liker lys-animasjonene på topp når hun snakker, men den kunne vært animert litt mer smidig.

Men du kan spørre HomePod hvem som spiller instrumentene i en låt.

Har du flere Apple-enheter skal en nærmest deg svare, men dette har vi hatt problemer med tidligere. Hvordan gjør HomePod det? Bra. Veldig bra. Det var aldri et problem.

Uansett hvor lite Siri kan i forhold til sine konkurrenter, skjønner hun i det minste meg – det gjorde hun ikke tidligere på iPhone. Google Assistant har alltid skjønt engelsk med norsk-dialekten, mens Siri har hatt problemer og aldri blitt smartere. Til nå. HomePod skjønner meg alltid.

Konklusjon

Med så mye penger og ressurser fokusert på et produkt, er det ikke merkelig et selskap kan få til mange god ting, som lyd, men hvorfor ikke alle tingene ved lansering eller i det minste de viktigste?

Minus for det, men pluss for at de faktisk tok seg tiden til å lage et produkt som høres bedre ut enn de andre. De fikk til akkurat dette, og det er for meg godt over 80 prosent av årsaken til at jeg bruker den.

Det er et minus at den ikke støtter kablet lyd mot TV-en, og at Siri ikke er like smart som de andre, men personlig spiller det liten rolle. Jeg brukte ikke de andre smart-høyttalerne heller og nesten aldri Siri på mobil. Det er mulig det bare er meg.

Apple må uansett bli bedre. Det er rart de ikke har kommet lenger. De lanserte jo i 2011 med Siri.

Den ser best ut og høres best ut. Derfor kan Apple forsvare prisen på 3000 kroner. I Norge vil den trolig koste 4500 kroner eller 4990.

Karakter: 9 av 10.

+ Serverer best lydkvalitet i klassen
+ Overraskende dynamisk og detaljrikt lydbilde
+ Det peneste designet

– Siri kan mindre enn konkurrentene og skjønner ikke forskjellige stemmer
– Ingen AirPlay 2-støtte i iOS (og derfor ikke stereo-støtte ved lansering – ukjent lanseringstidspunkt)

Annonse:

Annonse