Du klarer ikke se forskjell på SB1 og 2, men ytelsen er langt bedre - det samme er batterilevetiden.
Du klarer ikke se forskjell på SB1 og 2, men ytelsen er langt bedre - det samme er batterilevetiden.

Annonse


SNIKTITT: Surface Book 2 15″ toppmodell – dette er kanskje min drømmemaskin

Vi har fått inn en Surface Book 2 15″ med Intel Core i7, 512GB SSD og 16GB RAM, men vi må ikke glemme at den også har et GeForce GTX 1060-skjermkort med 6GB RAM innabords.

Med denne vil Microsoft levere alt

Litt av et beist altså, også kan man jo, til forskjell fra Surface Laptop, nappe av skjermen akkurat som Surface Pro-serien, men denne er kraftigere enn de aller fleste bærbare der ute takket være Intels åttende generasjon i7-8650U CPU som turboklokkes til 4,2Ghz og har fire kjerner.

SB1 makset ut med en sjette generasjon i7-6600U CPU med to kjerner og 3,4GHz turbo.

Tastaturet er fantastisk, men styreflaten burde ha vært større.
Tastaturet er fantastisk, men styreflaten burde ha vært større. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Nettbrettdelen er overraskende lett å holde i selv om det er snakk om 817 g. Microsoft har balansert vekten godt.
Nettbrettdelen er overraskende lett å holde i selv om det er snakk om 817 g. Microsoft har balansert vekten godt. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Beholder prisvinnende design, men denne plagen burde de ha rettet

Det første man legger merke til når man ser den første gang er at man tror det er en Surface Book 1. Det er nesten ikke mulig å se forskjell. Faktisk, det er ikke mulig å se forskjell. Det er sant det er en god stund siden vi testet og brukte første generasjon, men dette designet er så og si uendret.

Annonse


Men la oss få unna det mest negative med designet først: Microsoft lovte at de med SB2 hadde fått berøringsskjermens hengsler til å sitte bedre på selve maskinen slik at panelet ikke vaier frem og tilbake når man tar lett på den, men det stemmer ikke, og det skuffer.

Surface Book 1 uten Performance Base imponerte meg stort på alle viktige måter, bortsett fra batterilevetiden som var så dårlig at jeg valgte å levere den tilbake:

Ingen lekemaskin

Det er en skuffelse når maskinen er så dyr (24 000 kroner omregnet fra dollar – 15 tommer-modellen selges kun i USA), og merkverdig når de beholdt designet fra SB1, men påstod de hadde løst akkurat dette som nok mange har klagd på. Men nok om det. Vet man at dette er maskinen man vil ha, er det dumt, men neppe noe som kommer til å stoppe deg fra å handle den. Det som stopper oss, og trolig mange andre, er fremdeles prisene i Norge:

Den dyreste modellen som kan skaffes i Norge, altså med 13 tommer panel, GTX 1050, men med 1TB diskplass koster utrolige 33 490, mens den dyreste 13-tommmen i USA er priset til 24 330 kroner uten lokale skatter og avgifter (delstats-forskjeller).

Den dyreste 15 tommeren, altså den dyreste modellen av alle med GTX 1060 og 1TB SSD, koster 26 700 kroner omregnet fra dollar uten lokale skatter og avgifter. Det er altså voldsomme prisforskjeller.

Dette er velkjent Surface-design, og vi liker det, selv om det begynner å dra på årene.
Dette er velkjent Surface-design, og vi liker det, selv om det begynner å dra på årene. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

GeekBench 4

Vi kommer tilbake med 3DMark 11 og CrystalDiskMark-tester. La oss i sniktitten ta en kjapp titt på GeekBench 4.

Min skrivebordsmaskin:

  • CPU: Intel Haswell – fjerde generasjon Core i5-4690K fire kjerner – 3,9 GHz turbo
  • RAM: 16GB DDR3 – 1125MHz

Surface Book 2:

  • CPU: Intel Kaby Lake – åttende generasjon Core i7 8650U fire kjerner – 4,2Ghz turbo
  • RAM: 16GB – 1866Mhz

Tallene

  • Min – CPU: 5256 – 15 485

  • Min – OpenCL (grafikk – GeForce 980 ti 6GB RAM): 15 7321

  • Surface Laptop – CPU: 3801 – 7448 poeng

 

  • SB2 – CPU: 4449 – 13 867

  • SB2 – OpenCL (grafikk): 12 5821

Lett som nettbrett, utrolig tastatur

Trykk på knappen som skiller skjerm fra 1060-skjermkortet i hovedmaskinen, og du vil føle at nettbrettdelen er overraskende lett. Så lett at vi faktisk kan se for oss å bruke denne som et nettbrett, men akkurat dette vil det ta lengre tid å finne ut av og noe vi kommer tilbake med i den endelige testen.

Berøringsflaten kunne nok vært større, men tastene er helt herlige. Kanskje perfekte. De er dype nok, men samtidig kjappe, og det er masse plass til å hvile hendene under dem – dette er jo noe så “sjeldent” som en 15 tommer i en verden omgitt av 13-tommer modeller.

Panelet er for øvrig helt fantastisk og trolig det beste på en bærbar. Oppløsningen er spinnvill, og 3:2 formatet er perfekt for nettet.

Surface Book 2 har en utrolig LCD-skjerm på 3240 x 2160 med masse arbeidsplass, et smart 3:2-format og GeForce-grafikk. Samtidig er designet flott og kvaliteten god på materialene, og tastaturet veldig kjapt. Dette lover med andre ord godt.

Vi kommer tilbake med en fullverdig anmeldelse.

Surface Book 2 15 med i7 og 16GB RAM er en av, om ikke, den råeste bærbare på markedet.
Surface Book 2 15 med i7 og 16GB RAM er en av, om ikke, den råeste bærbare på markedet. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Annonse