Endelig er Xbox One X her.
Endelig er Xbox One X her.

Annonse


TEST: Xbox One X er helt utrolig kraftig

2017 har så langt vært et innholdsrikt år for spillfolket, i hvert fall på maskinvarefronten. Nintendo Switch ble lansert tidlig, så kom SNES Classic Edition i tillegg har Atari annonsert at en ny konsoll er på vei. Spillåret avsluttes med lanseringen av Microsoft Xbox One X – tidenes kraftigste spillkonsoll.

Xbox One X
Med lovnader om 4K-oppløsning og 60 bilder i sekundet, var det ikke overraskende at dette er et av de mer spennende produktene vi har hatt inne på testbenken i år, i hvert fall av hva gjelder spillprodukter. Den dukket opp på kontoret i Drammen forrige tirsdag og jeg har klokket inn flere titalls timer i diverse spill siden den gang. Det litt kjedelige med å teste Xbox One X før lansering er at det var en håndfull av “Xbox One X Enhanced”-titlene som hadde mottatt oppdateringene. For eksempel fikk både Halo 5: Guardians og Forza Motorsport 7 4K-oppdateringen før helgen tikket inn. Dermed fikk jeg ikke tatt dem i nærmere øyesyn før helgen tikket inn forrige uke.

Spill som også er oppdatert i skrivende stund er Super Lucky’s Tale, Call of Duty: WWII, Gears of War 4, Rise of the Tomb Raider og FIFA 18, og flere blir lagt til ved lanseringen som er før dette går i trykken.

Når det gjelder Xbox One X-oppdateringene er det greit å vite at det er forskjell på dem. Utviklerne kan selv bestemme hvordan de gjør dette, så “Xbox One X Enhanced” betyr ikke nødvendigvis at spillet kjører i 4K60fps.

Annonse


Slik forklarer Microsoft det:

“Xbox One X Enhanced-logoen innebærer at utvikleren har gjort ekstra arbeid for å optimalisere spillet for Xbox One X. Det kan inkludere høyere oppløsning, raske bildefrekvensen og/eller forbedrede teksturer. HDR-logoen indikerer at spillet støtter HDR 10-standarden. 4K Ultra HD-ikonet betyr at spillet leverer 2160p.”

Via denne lenken kan du se en full oversikt over titler som blir optimalisert, både nåværende og kommende, og på hvilken måte.

Xbox One-kontrolleren er kanskje den beste på markedet.
Xbox One-kontrolleren er kanskje den beste på markedet. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Design
Microsoft har ikke gjort noe drastisk med designet og totalt sett er konsollen svært så lik Xbox One S. One X ser noe større ut, men ifølge Microsoft er faktisk det totale volumet på nykommeren mindre enn den hvite modellen som ble lansert i fjor. Det du vil merke at Xbox One X føles betraktelig tyngre, noe som skyldes at Microsoft har dyttet det de kan av teknologi inn i konsollen. Her er ikke en centimeter av plassen gått til spille.

Se videoen som viser hvordan designet har utviklet seg siden den originale Xbox One:

https://www.instagram.com/p/BbPi0BCAXI-/?taken-by=itavisen.no

Når det er sagt, er jeg ikke bekymret over at konsollen skal gå varm. One X har nemlig et svært godt luftesystem med inntak rundt hele konsollen og med vifter på baksiden som dytter varmen ut. Etter sniktitten ble publisert fikk jeg tilbakemeldinger om at konsollen tilsynelatende var litt trangt plassert i TV-benken, men så langt ser det ut til at det går bra. Jeg har kjent på konsollen innimellom og den føles ikke i faretruende varm ut. Konsollen gir heller ikke fra seg mye lyd og er for det meste svært stillegående. Jeg fyrte opp Planet Earth II på blu-ray, en dokumentar som er verdt en titt og som er helt nydelig i 4K, og da ble det mer støy fra konsollen.

På fremsiden sitter det én enslig USB-kontakt mens det i tillegg befinner seg to på baksiden. Bak finner vi også HDMI inn og ut, ethernet-kontakt og fiberoptisk lydutgang. Kinect-kontakten er borte vekk, men den var heller ikke til stede på One S heller.

Designmessig liker jeg den matte utførelsen til One X i svart, men jeg syns den hvite One S er hakket stiligere. Hver sin smak, kan man vel si.Designet er enkelt og fint.

Designet er enkelt og fint. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Det meste av tilkoblinger finner du på baksiden.
Det meste av tilkoblinger finner du på baksiden. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Går du fra en Xbox One til X vil det meste av brukergrensesnittet kjennes likt ut. På konsollen ligger Fall Creators Update som betyr noen designendringer for brukergrensesnittet, men totalt sett er det mye som er likt med det forrige som ble introdusert i fjor. Man har en hjemskjerm der man har oversikt over nylige spilte spill, tillegg til at man kan feste ofte brukte spill og apper der. Microsofts strømmetjeneste Mixer har også en dedikert fane, det samme har aktivitetsstrømmen som viser oversikt over spillklipp og liknende fra venner og spill du følger. Helt til høyre ligger Store-fanen som bringer deg til stedet du kan kjøpe spill, filmer og musikk.

Man får kanskje litt følelsen av Xbox One-brukergrensesnittet, men Fall Creators Update føler jeg er til det bedre.

Navigering i menyene kjennes noe raskere ut på Xbox One X enn de andre modellene på grunn av den ekstra kraften til konsoll.

Slik er hjemskjermen etter Fall Creators Update.
Slik er hjemskjermen etter Fall Creators Update. (Ill.: ITavisen)

4K!
Det som selvsagt er mest interessant med Xbox One X, er selvsagt spillytelsen. Før vi går inn på den er det viktig å vite følgende:

Alle spill til Xbox One fungerer med S og X. Per nå er det ingen titler som er eksklusiv til noen av konsollene. Eksklusive spill vil komme, men da er det snakk om blandet eller virtuell virkelighet som ikke Xbox One og S er i stand til å kjøre.

I anledning testen hadde vi en Samsung QLED-TV inne og det er klart at den og Xbox One X er en god kombinasjon. Bildet er sylskarpt. I enkelte titler er det ikke forskjellen fra full-HD og 4K like tydelig, men for eksempel i FIFA 18 så jeg et stort løft, men også i titler som Halo 5: Guardians som ser ut som et spill som ble lansert i år og ikke i 2015. Overgangen fra full-HD til 4K føles ikke så markant som for eksempel fra SD til HD som var et stort sprang i bildekvalitet. Totalt sett kan man kanskje si at “wow”-opplevelsen uteble, men titler som Forza 7 og Rise of the Tomb Raider – som allerede er vakre – er enda flottere på Xbox One X.

I spill som Gears of War 4 og nevnte Rise of the Tomb Raider kan man også justere grafikkinnstillingene, det er ikke noe man akkurat er vant med fra konsoller. Som du kan se i bildene under, kan man for eksempel i Tomb Raider velge om man vil ha best mulig grafikk, altså 4K, eller heller gå for høyere bildefrekvens, 60 fps. I for eksempel førstepersons skytespill kan det være å foretrekke høyest mulig bildefrekvens.

Gjennom testperioden har vi sett på titlene FIFA 18, Forza 7, Halo 5: Guardians, Super Lucky’s Tale, Rise of the Tomb  Raider, Call of Duty: WWII og Destiny 2. Felles for de seks førstnevnte er at Enhanced-oppdateringene er ute. Activision og Bungie har ikke sagt noe om forbedringer til Destiny 2, men det er kjekt å se om Xbox One X faktisk leverer bedre bildekvalitet til ikke-optimaliserte spill.

Under kan du se to videoer der vi sammenligner de nevnte spillene på Xbox One X på en 4K-TV mot Xbox One S på en TV med full-HD-oppløsning.

Xbox One X:

Xbox One S:

Spill og annet
Microsoft har fått mye kritikk for å ikke ha nok eksklusive titler til Xbox One. Og de som er eksklusive, finner man også på Windows 10-PC-er. Her er synet litt delt fordi enkelte syns eksklusivitet er noe skrot, samtidig som man faktisk må ha det for å selge konsoller. For min del er jeg svært glad i Xbox-seriene Halo, Gears, Forza Horizon og jeg venter spent på Sea of Thieves, men jeg skjønner godt kritikken som kommer.

Det blir trolig ikke bedre da Super Lucky’s Tale er den eneste lanseringstittelen til Xbox One X og at spillet er en Xbox Play Anywhere-tittel slik at det også er å finne i Microsoft Store i Windows 10. Super Lucky’s Tale var opprinnelig et VR-spill, men er senere blitt en plattformer for Xbox One. For min del har jeg kost meg godt i spillet, kanskje fordi jeg var bitt av plattformerbasillen etter å ha storkost meg med Super Mario Odyssey, men totalt sett er Super Lucky’s Tale er fornøyelig opplevelse og et spill jeg trygt kan anbefale til dem som liker sjangeren.

I mangelen på andre lanseringsspill, har Microsoft i stedet lagt fokuset på “Xbox One X Enhanced”-titler som ved lansering skal være 70 i tallet. Disse oppdateringene er for øvrig gratis tilgjengelig noe man selvsagt forventer.

En ting som Xbox One kan skilte med, er bakoverkompatibilitet slik at man også kan nyte Xbox 360-spill på konsollen. Her liker jeg Microsofts filosofi ganske godt og det ser nesten ut til at Xbox One blir den siste plattformen til selskapet. Det innebærer at hvis du kjøper en Xbox i fremtiden, kan man nærmest garantere at nåværende Xbox One-spill fungerer på den.

Xbox One er også åpen for kryssplattformspilling med andre plattformer, noe Sony har takket plent nei til.

Merk at oppgraderingene krever sitt av lagringsplass. Gears of War 4, Halo 5: Guardians og Quantum Break tar alle rundt 100 GB av harddiskplassen etter at oppdateringene er lastet ned, og det gjelder også for andre spill. Da er det litt kjedelig at Xbox One X kun lanseres med 1 TB lagring. Husk at Xbox One S i starten kom med 2 TB lagringsplass.

Med 14 spill installert direkte på konsollen, var over 60 prosent av harddisken fylt opp. Så kan man jo si at man ikke trenger å ha titalls spill installert på konsollen til enhver tid, men mange liker faktisk det.

Kontrolleren er for øvrig tilsvarende den som følger med Xbox One S. Jeg betrakter Xbox One-kontrolleren som det beste på markedet, med Switch Pro-stikken hakk i hæl, men etter å ha brukt Elite-kontrolleren ønsker man ikke å gå over til noe annet.

Hvilken kontroller foretrekker du?
Hvilken kontroller foretrekker du? (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Konklusjon
Xbox One X er starten for et ny ære for Microsofts spillkonsoll og nå er det 4K-spilling som gjelder. Du vil ikke se like stor forskjell i samtlige spill, men 4K- og HDR-forbedringene byr totalt sett på en solid økning i bildekvaliteten. Å sette en endelig karakter var faktisk ganske vanskelig. Maskinvaren og konsollen i seg selv fortjener nesten full pott, men mangelen på lanseringsspill trekker selvsagt ned selv om det hjelper litt at gamle og nye spill blir optimalisert for konsollen.

Et viktig spørsmål er om det er verdt å kjøpe konsollen fremfor vanlige Xbox One. Har du en 4K-TV vil det mest fremtidsrettede valget være å kjøpe Xbox One X, men med tanke på prisen som er godt over det dobbelte av One S kan det være vanskelig å selge inn.

Hvis valget står mellom PlayStation 4 Pro og Xbox One X må du nesten vurdere eksklusive spill og funksjoner, PlayStation Network opp mot Xbox Live, om du ønsker best mulig grafikk i multiplattformspill og kanskje viktigs av alt, hvilke konsoll vennene dine bruker.

Karakter: 8/10.

+ 4K, HDR og 60fps på konsoll.
+ Flott design.
+ Stillegående.
+ Beste standardkontrolleren på markedet.
+ En solid nettjeneste i Xbox Live.
+ Bakoverkompatibilitet. Alle Xbox One-spill fungerer.

– Mangel på lanseringsspill.
– Xbox One S er et bedre alternativ hvis du ikke har (planer om å kjøpe) en 4K-TV.
– 1 TB-harddisk er ikke nok i lengden.

Annonse