Det nye lovforslaget beskytter krypteringsapper mot bakdører, men må gjennom en lang prosess for å bli til lov.
Det nye lovforslaget beskytter krypteringsapper mot bakdører, men må gjennom en lang prosess for å bli til lov.

Annonse


EU-forslag vil forby bakdører i krypteringsapper

EU-parlamentet har foreslått nye regler som vil forby bakdører inn i populære krypteringsapper som WhatsApp og Telegram.

Gjenstand for heftig debatt
Disse bakdørene har vært gjenstand for heftig debatt i land som Storbitannia og USA, der lovmyndyghetene krever tilgang til krypterte data for å lette arbeidet i for eksempel terror-etterforskninger.

Senest på fredag sa for eksempel Telegram-grunnleggeren at amerikanske myndigheter hadde forsøkt å bestikke utviklerne for å installere bakdrører i appen.

Nå kan EU gå i den andre retningen, da de i det nye forslaget vil sikre at “konfidensialteten og sikkerheten” til EU-borgernes data skal være “garantert,” skriver Engadget i dag.

Annonse


Det vil si at de ikke bare forbyr bakdører, men også overvåking og forbigåing av kryptert kommunikasjon.

Forbudt å tukle med krypteringen
I det nye forslaget heter det blant annet at:

“Når kryptering av elektronisk kommunikasjon er brukt, skal dekryptering, omvendt konkstruksjon, eller overvåking av slik kommunikasjon være forbudt.”

Videre står det at det at medlemsstater ikke får lov til å kreve bakdører inn i disse appene:

“Medlemsstater skal ikke påføre noen forpliktelser på elektroniske kommunikasjonstjenester som vil resultere i en degradering av sikkerheten og krypteringen av nettverkene og tjenestene deres.”

Lang vei frem til lov
Disse nye reglene vil være et tilbakeslag for Storbritannia og USA, der mange har krevd at “terrorister ikke skal få friplasser,” og til og med kommet med lovforslag som forbyr kryptering totalt.

For å bli lov i den Europeiske Unionen må det nye forslaget imidlertid først bli godkjent av EU-parlamentet, og så gjennomgås av det Europeisk rådet, som er forsamlingen av stats- og regjeringssjefer i unionen – og det er ikke sikkert at det kommer gjennnom denne prosessen uten endringer.

Kilder
Engadget
The Telegraph
(Bilde: Yuri Samoilov, CC BY 2.0)

Annonse