Hodetelefonkontakten er festet på nettbrettdelen.
Hodetelefonkontakten er festet på nettbrettdelen.

Annonse


TEST: Vi har testet det som skal være batterikongen av Surface Book-modeller – Pris: 36 000 kroner

Over ett og et halvt år har passert siden Surface Book først ble tilgjengelig i USA. Siden den gang har vi mottatt utallige e-poster fra lesere som lurte på når Microsofts flaggskip lanseres i Norge, og det har versert flere rykter om at «den endelig er på vei».

Den første ordentlig bekreftelsen på at Surface Book var på vei, fikk vi i januar da Microsoft fortalte ITavisen at de så frem til å lansere PC-en i Norge. I mars åpnet forhåndsbestillingen og for rundt en måned siden kunne nordmenn bestille Surface Book fra en rekke norske utsalgssteder.

Det er sjelden vi opplever så stor interesse for en bærbar PC, eller for et produkt for den saks skyld, og etter å ha testet den to ganger (!), skjønner vi det godt.

Surface Book med Performance Base
Vi har altså testet Surface Book, og skrevet sniktitt på den «norske» utgaven, men dette er første gang vi kjenner på en modell med Performance Base. Ikke bare skal ytelsen være bedre, men også batteritiden skal ha fått seg en viktig forbedring. Batteriet var i hovedsak årsaken til at redaktør Trond Bie leverte tilbake sin Surface Book.

Annonse


Allerede i sniktitten tidligere i år så vi tendenser til at batteritiden er blitt bedre, men hvor stor økning leverer modellen med Performance Base? Vel, mer om det senere.

Dette er spesifikasjonene til modellen som er testet:

  • Operativsystem: Windows 10 Pro (Anniversary Update).
  • Skjerm: 13,5-tommers PixelSense berøringsskjerm. 3000 x 2000 piksler.
  • Prosessor: Intel Core i7-6600U 2,79 GHz.
  • Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 965m 2 GB GDDR5.
  • Lagring: 1 TB SSD.
  • Minne: 16 GB.
  • Tilkoblinger: 2x USB 3.0, SD-kortleser, Surface Connect, lydkontakt, mini DisplayPort.
  • Nettverk: Trådløst 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0.
  • Diverse: Windows Hello-ansiktsgjenkjenning, lyssensor, akselerometer, gyroskop, magnetometer, Surface Pen.
  • Pris: 35 999 kroner.

Design Ved første øyekast er det ikke lett å skille den vanlige Surface Book til modellen med Performance Base. Ved litt nærmere øyesyn ser man at basen er litt tykkere ved sistnevnte og sidene er nå på høyde med tastaturet. Noe bildene fra Microsoft under viser godt.

Årsaken til dette er selvsagt ytelsesbasen, hvis man kan bruke det ordet, har en kraftigere prosessor og mer batteri enn den første modellen.

Foruten det går det så å si i det samme. Her går det i helstøpt sølvgrått metall med en styreflate og tastatur i samme farge. Sølvgrått design og svart tastatur virker nærmest å være normen blant premium-PC-er og det er egentlig litt friskt å se et en bærbar som ikke følger det designet til punkt og prikke. Surface Book skiller seg allerede ut med det spesielle hengselet som går i en bue og skaper et hulrom mellom skjerm og tastatur.

Jeg har sett flere som mener at dette fører til at smuss og skitt legger seg mellom, men for min del har ikke det vært et problem i det hele tatt. Da bør man i så fall gi sekken eller vesken en vask før man plasserer en PC der. Selv om designet er unikt, hadde det for så vidt ikke gjort noe om hengselet var som på andre maskiner. Blant annet for å gjøre maskinen smalere.

Når det gjelder tilkoblinger, er begge USB-kontaktene plassert på den venstre siden sammen med SD-kortleseren. På motsatt side er Surface Connect for lading og dokking, samt en miniDisPlay, Det er rundt selve skjermen at strømknappen, volumbryteren og lydkontakten sitter. Noe som er logisk av den grunn at man kan koble av skjermen og bruke Surface Book i nettbrettmodus.

Det oser kvalitet av Surface Book og jeg er totalt sett stort sett fornøyd med byggekvaliteten. Likevel er det én ting jeg har å utsette på PC-en og det er at skjermen vingler litt mye.

Endelig er den på plass i Norge.
Endelig er den på plass i Norge. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

I bruk
Apple og MacBook er et godt eksempel på hvor solide produkter kan bli når ett selskap har full kontroll over maskinvare og programvare. Surface-serien er gode eksempler fra Windows-verdenen, men batteritrøbbelet vi, med flere, opplevde med Surface Book, viser at Microsoft fortsatt er litt nye i dette spillet.

Uansett er ytelsen og opplevelsen med en Surface Book absolutt på høyde med toppmodellene til PC-giganter som Lenovo, HP og Dell. Ved enkelte områder kan man også si at Microsoft og Surface overgår konkurrentene. Blant annet er det få 2-i-1-maskiner på markedet som er på høyde med Surface Book. Det gjelder både design- og kvalitetsmessig.

Ytelsen er i Surface Book med Performance Base er formidabel. Foruten de mest grafikkrevende spillene, vil PC-en takle nærmest alt du våger å kaste mot den. For undertegnedes del har det stort sett gått i jobbruk og fleroppgavekjøringen takler Surface Book uten å mukke.

Viftene er plassert på selve basen vendt mot skjermen i tillegg til en luftestripe rundt hele kanten på skjermen. I løpet av testperioden opplevde vi aldri at Book ble spesielt varm, ei heller hørte vi stort fra viftene. Dette vet vi mange av våre lesere er opptatt av, og disse kan se frem til en stillegående PC skulle de velge å kjøpe Surface Book.

Surface Book er et unikt produkt på PC-markedet.
Surface Book er et unikt produkt på PC-markedet. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Skjerm
Microsoft er kjent for å putte svært gode skjermer inn i sine Surface-maskiner. Surface Studio er trolig den ultimate opplevelsen, men Book leverer også godt på dette punktet. Skjermen har en lysstyrke på i underkant av 400 nits noe som er i overkant for hva mine øyne tåler innendørs. Utendørs er dette derimot ypperlig spesielt om sommeren. For min del virker 50 prosent å være ypperlig innendørs.

Man kan også aktivere automatisk justering av lysstyrkenivået, men min erfaring er at den sjelden treffer optimalt og jeg foretrekker å styre den manuelt. Hver sin smak, ikke sant?

PixelSense-skjermen i Book er så god som vi forventer med høy krontast, naturlig fargegjengivelse og bredt innsynsfelt.

Som et Surface-produkt har skjermen selvsagt støtte for både berøring med fingre og den medfølgende Surface-pennen. Selv i bærbar modus trykker jeg stadig på skjermen for å navigere rundt i Windows. Enkelte ganger føles det mer riktig å strekke seg etter skjermen fremfor styreflaten.

Man kan si hva man vil om berøringsfølsomhet på bærbare-PC-er, men man merker det godt når man går fra for eksempel en Surface til en bærbar uten berøringsskjerm. Man tar seg selv i å trykke på skjermen – til ingen nytte.

MacBook-brukerne vil kanskje mene at de aldri trenger berøringsskjerm, men jeg kan se for meg at pipen får en annen lyd når MacBookene eventuelt måtte få det.

Tastatur og styreflate
Vi allerede skrevet en del om tastaturet og styreflaten i Surface Book, men det er greit å få gjentatt det. Styreflaten er kanskje den beste man finner på Windows-maskiner. Først og fremst er den stor noe som gir bedre kontroll. I tillegg har den ikke for mye motstand, noe som i vår mening gjør den rask og responsiv.

Tastaturet er også i den øverste klassen hva gjelder kvalitet blant bærbare. Det er litt motstand i det, noe vi mener det skal være, og de er hverken for høye eller for lave. Dog syns jeg det lager altfor mye lyd. Dette er ikke en tastatur man kan kantre for mye på i et bibliotek/stilleområde uten å få sure blikk mot seg.

Men alt i alt en solid fornøyelse.

Tastaturet og styreflaten er blant de beste på markedet.
Tastaturet og styreflaten er blant de beste på markedet. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Så var det batteriet, da
Batteritid er også en ting våre lesere er opptatt av. Faktisk veldig opptatt av. Våre tester viser at batteritiden er bedre med Performance Base enn uten, men forskjellen er kanskje ikke så stor som håpet.

La oss se hvordan jeg bruker PC-en en vanlig arbeidsdag.

  • Nettleser: Microsoft Edge. Minst seks faner åpne samtidig fordelt på tre nettleservinduer.
  • Lynmeldingsapp: Telegram.
  • Tekstredigering: OneNote.
  • E-post. Den integrerte e-postleseren i Windows 10. Kjører i bakgrunnen.
  • Annet: Litt musikkstrømming (via Groove) og videotitting i YouTube.

Til dette klarer Surface Book rundt de åtte timene jeg er på jobb. I sniktitten målte jeg modellen uten til 7 timer og 40 minutter totalt og anslo dermed en aktiv bruk på 6 timer og førti minutter. Man sitter tross alt ikke ved PC-en hele dagen på jobb, det er ikke bra for noen.

Så ja, det er en ørliten økning der, men som nevnt ikke den økningen vi hadde håpet på. Har du lettere bruk vil selvsagt batteritiden øke.

Vi kjørte også et par tester der en video gjentas til batteriet går tomt. Dette var en nedlastet episode fra Windows Store som ble spilt av via den innebygde Film & TV-appen. Der holdt Surface Book det gående i 15 timer og ni minutter, så du kan trygt ta med Surface Book og litt video på flyet til USA, for eksempel. Microsoft lover 16 timer med liknende bruk.

Samme test gjorde vi også med kun nettbrettdelen og her holdt batteriet i tre timer og to timer. Ganske nøyaktig de tre timene vi forventet av batteritid.

Interessant nok scoret Performance Base dårligere enn modellen uten i PC Mark 8-testen.

Stort sett er vi fornøyde med batteritiden, og det tror vi også de fleste kommer til å være, men sett ut ifra prisen er det lov til å forvente mer.

Konklusjon
Microsoft har raskt blitt en av de beste PC-produsentene på markedet, noe de har bevist med hvert produkt siden lanseringen av Surface Pro 3. Surface Book er det ypperste flaggskipet til selskapet blant de bærbare enhetene.

Ytelsen er formidabel, skjermen likeså. Tastaturet er også svært komfortabelt å skrive på – dog litt høylytt – og styreflaten er kanskje den beste som er tilgjengelig blant Windows-bærbare. Batteriet er også helt sjef.

Windows Hello er også en kjekk funksjon som leverer lynrask pålogging uten å taste passord.

Likevel er ikke alt rosenrødt for Book. For det første føler vi et lite savn etter USB-C-tilkoblingen som Microsoft tydeligvis ikke føler er klar nok ennå. Den er heller ikke på plass i Surface Laptop som lanseres i juni. Hengselet er også et omdiskutert område. Joda, det gir PC-en et helt unikt design og for min del samles det lite skrot i hulrommet som dukker opp mellom skjerm og base, men det gjør i tillegg maskinen litt tykkere enn nødvendig. Det er lett å forstå at ikke alle er like gira på dette området.

Prisen er også en ting som tynger på totalkarakteren. Vår modell koster 35 999 kroner. Per nå ser jeg ingen grunn til å bla opp så mye for en bærbar PC. Man får bærbare til rundt halvparten med tilsvarende spesifikasjoner, men kanskje ikke med den samme opplevelsen.

Karakter: 8/10.

+ Unikt design.
+ Flott skjerm.
+ Topp ytelse.
+ Godt tastatur og kanskje Windows-klassens beste styreflate.
+ Lite viftestøy.
+ Windows Hello.

– Prisen.
– Ingen USB-C.
– Bør forvente mer batteri sett ut ifra prisen.

Annonse