Inzoomet område fra et bilde av et katteøye. Ukomprimert orginal til venstre, vanlig Jpeg i midten (merk "artefacts") og Guetzli til høyre.
Inzoomet område fra et bilde av et katteøye. Ukomprimert orginal til venstre, vanlig Jpeg i midten (merk "artefacts") og Guetzli til høyre.

Annonse


Google reduserer Jpeg-størrelsen med 35 prosent

Google har allerede eksperimentert med maskinlæring for å gjøre bildene på Google+ opp til 75 prosent mindre, og nå står Jpeg-formatet for tur.

Bevarer kompatibiliteten
Den nye komprimeringsteknikken for Jpeg-bilder, kalt Guetzli (Sveitsertysk for kjeks), skal gi “raskere nettopplevelser ved å produsere mindre Jpeg-filer mens de fortsatt bevarer kompatibiliteten med eksisterende nettlesere, bildeprogrammer og Jpeg-standarden.”

Vanlige Jpeg-bilder kan bli opp til 35 prosent mindre med Guetzli, og det blir også færre “artefacts” i bildefilene – som bruker en annen “psykovisuell modellering” enn tradisjonell Jpeg.

Tar betydelig lengre tid
Det eneste problemet med den nye teknikken er at den tar “betydelig lengre tid på å lage et komprimert bilde enn andre metoder,” skriver Google i Research-bloggen sin.

Annonse


Ikke nok med det, men de mindre bildene skal ikke ofre kvaliteten, og Google har gjort sin egen forskning på om bildene er bedre eller ikke.

Foretrekker Guetzli
Der fant de at vanlige mennesker foretrakk Guetzli-komprimerte bilder over vanlige komprimerte bilder, selv om disse var på den samme størrelsen eller hadde litt større bildefiler.

Håpet er nå at webmastere og designere vil bruke Guetzli-kodingen til bildeinnholdet sitt, som vil redusere nedlastingstider og båndbreddekostnader for mobilbrukere.

Kilde
Google Research

Annonse